Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Az OTP kivonul Romániából, jóváhagyta a versenyhivatal a tranzakciót

10perc.hu
2024. 07. 15.
Az OTP kivonul Romániából, jóváhagyta a versenyhivatal a tranzakciót

A román versenytanács jóváhagyta azt a tranzakciót, amellyel a Banca Transilvania megvásárolja az OTP Bank romániai üzletágát 347,5 millió euróért.

Ez a lépés szükséges volt ahhoz, hogy az OTP Bank befejezhesse kivonulását a román piacról. A versenytanács megállapította, hogy a tranzakció nem akadályozza jelentős mértékben a versenyt a román piacon.

Az OTP Bank Románia átvételével a Banca Transilvania még inkább kiemelkedik majd a romániai bankok közül, és piaci részesedése 22,55 százalékra nő. A bank vagyona eléri a 170 milliárd eurót, ami tovább erősíti vezető pozícióját.

Az OTP Bank 2023 májusában döntött úgy, hogy eladja romániai leányvállalatát, mivel a bank viszonylag kis piaci részesedéssel rendelkezett Romániában, és korábbi akvizíciós próbálkozásai sem jártak sikerrel. Például 2017-ben az OTP megpróbálta megvásárolni a Banca Romaneascát, de a Román Nemzeti Bank megvétózta az ügyletet.

Az OTP döntésének hátterében az állt, hogy a romániai kirendeltség volt az egyetlen külföldi leánybank, amely nem teljesített jól az elmúlt időszakban. Az OTP csoport vezérigazgató-helyettese, Bencsik László, a cég első negyedévi jelentésének ismertetésekor elmondta, hogy míg Magyarországon veszteséges volt az OTP Bank, a külföldi leánybankok eredményei javították a csoport teljesítményét. Romániában azonban nem volt érdemi növekedés, szemben Oroszországgal és Ukrajnával, ahol a bank jövedelmező volt.

Címkék:
#OTP

További cikkek