Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

A Mathias Corvinus Collegium megvette az Aranybikát, 714 millió lesz csak a tervezés

10perc.hu
2024. 07. 10.
A Mathias Corvinus Collegium megvette az Aranybikát, 714 millió lesz csak a tervezés

Felvásárolta a Mathias Corvinus Collegium a debreceni Aranybika szállodát.

A Fidesz által támogatott Mathias Corvinus Collegium (MCC) jelentős állami támogatások révén bővül és fejleszti ingatlanportfólióját. Az MCC 2021-ben megvásárolta a debreceni Aranybika szállodát Boros József nagyvállalkozótól, ahol képzési központot terveznek kialakítani. A tervek szerint a szocializmus idején épült szárnyat elbontják, és az eredeti szecessziós stílushoz illeszkedő új épületrészt húznak fel - közölte az RTL.

Az MCC tulajdonában lévő Debretinum Talentum Ingatlanfejlesztő Kft. újabb közbeszerzést írt ki a szálloda és az MCC központ felújítási terveinek elkészítésére, miután a korábbi ajánlatok túl magasnak bizonyultak. Az új eljárásban a B5 Építészstúdió Kft. és a Tisza Építész Műterem Kft. nyert, a tervezési munkákért nettó 714,6 millió forintot számlázhatnak.

Az MCC, amely tehetséggondozó intézményként definiálja magát, 2020-ban közel 500 milliárd forintnyi állami vagyont kapott, beleértve számos ingatlant és Mol- valamint Richter-részvényeket, amelyek után évente milliárdos osztalékot kasszíroznak. Az alapítvány továbbra is jelentős állami támogatásokat kap többek között a koronavírus-járvány miatt létrehozott gazdaságvédelmi alapból is. Az MCC kuratóriumának elnöke Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója.

Az alapítvány költései gyakran kerültek a figyelem középpontjába, kiderült például, hogy milliárdokat költöttek Balásy Gyula cégeinél, és luxusellátásra az MCC rendezvényein. Az MCC kuratóriumának tagjai havi milliós fizetéseket kapnak. A Transparency International jogi igazgatója, Ligeti Miklós szerint a közalapítványok kifizetőhelyként működnek. Az MCC nemcsak az ingatlanpiacon, hanem más területeken is terjeszkedik. 2023 júniusában szinte teljesen megszerezték a Libri tulajdonjogát, amely 14,9 milliárd forintba került.

Főkép forrása:
tilet/Wikimedia Commons

További cikkek