Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

354,9 millió forintért vesz és ajándékoz el zongorákat a magyar állam

10perc.hu
2024. 07. 08.
354,9 millió forintért vesz és ajándékoz el zongorákat a magyar állam

Összesen öt darab zongorát vásárol a magyar állam, hogy azokat aztán diplomáciai kapcsolatok fejlesztése céljából elajándékozza.

A magyar állam három koncertzongorát és két Bogányi-zongorát vásárol, összesen 354,9 millió forint értékben, hogy azokat diplomáciai és államközi kapcsolatok fejlesztése céljából ajándékozza el. A vásárlás közvetlenül a zongoraművész Bogányi Gergely cégétől történt, hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárásban. Ez nem az első alkalom, hogy az állam közpénzből vásárol ilyen hangszereket - közölte az RTL.

Az állami Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) nettó 279,5 millió forintért vásárolja meg a három B-292 típusú és két B-262 típusú Bogányi-zongorát. Az egyedi tervezésű és testreszabható hangszereket kizárólag Bogányi Gergely cégétől, az SLG-33 Kft.-től szerezték be. Az MNV szerint ezek a zongorák méltóképpen reprezentálják a magyar hagyományokat és innovációt, emelve Magyarország nemzetközi imázsát.

A Bogányi-zongorák története szorosan összefonódik az állami támogatásokkal. A zongorák kifejlesztésére a Zengafons Kft. 217 millió forintos állami támogatást kapott, valamint a Magyar Nemzeti Bank további 60 millió forintot biztosított. A prototípus elkészítéséhez szükséges további 100 millió forintot a Szerencsejáték Zrt. és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) adta. Az első Bogányi-zongora 2015-ben debütált, és azóta több állami megrendelés is érkezett. A legnagyobb megrendelés 2015-ben történt, amikor a magyar kormány 10 zongorát vásárolt 602 millió forintért, amelyeket közintézményekben helyeztek el, például a Budapest Music Centerben és a Magyar Állami Operaházban.

A zongorák iránti piaci kereslet ugyanakkor mérsékelt volt. A Zengafons 2016-ban nem termelt bevételt, és az első állami megrendelések nélkül a cég árbevétele jelentősen alacsonyabb lett volna. 2019 és 2023 között a cég összes árbevétele nem érte el az állami megrendelések teljes összegét. Az új beszerzéssel az állam 2016 és 2023 között összesen 666 millió forintot költött Bogányi-zongorákra, miközben a cég összbevétele 1,2 milliárd forint volt. Az állami támogatások és vásárlások jelentős szerepet játszottak a cég sikerében, amely az elmúlt években 154,7 millió forintos adózott eredményt ért el, ebből tavaly 123,3 millió forintot.

Főkép forrása:
Thaler Tamas/Wikimedia Commons

Hirdetés

További cikkek