Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Csaknem 20 ezer hektárnyi földet ad el az állam

10perc.hu
2024. 07. 02.
Csaknem 20 ezer hektárnyi földet ad el az állam

Újból nagy földterületeket kínál eladásra a magyar állam.

Az állam közel 20 ezer hektár földrészletet kínál megvételre a július 1. és július 12. között megrendezett földárveréseken. A kínálatban szántók, rétek, legelők és vegyes művelési ágú földrészletek szerepelnek – jelentette a G7.hu.

A hirdetmények szerint több mint 10 hektáros földrészleteket adna el az állam, a legnagyobb terület pedig Ebes településnél található, 1,529 milliárd forintért hirdetett 147,6 hektáros szántó. Budapesten belül is lehetőség nyílik földvásárlásra, bár sok terület élő haszonbérleti szerződés alatt áll, így az új tulajdonosok csak a szerződések lejárta után vehetik birtokba azokat. Az állam nem minden esetben kizárólagos tulajdonos a hirdetett földeken.

Az Agrárminisztérium közlése szerint a földárverések célja a kis- és közepes gazdálkodók, valamint a helyi termelők földhöz jutásának támogatása, bárki tehet ajánlatot a meghirdetett területekre. A korábbi földeladások tapasztalatai alapján azonban nem mindig valósultak meg ezek a célok. Ángyán József korábbi vidékfejlesztési államtitkár jelentései szerint a 2015-16-os földárveréseken sokszor jó politikai kapcsolatokkal rendelkező, mezőgazdasággal nem foglalkozó vállalkozók szerezték meg a földeket a helyi gazdák elől - közölte a Telex.

A magyar állam a rendszerváltás óta több százezer hektár földet árverezett el. A 2015-16-os időszakban 248 ezer hektárt hirdetett meg, amelyből 182 ezret sikerült értékesíteni. Az állam más módon is megválik földektől, például önkormányzatok számára történő eladás vagy ingyenes tulajdonba adás, egyházaknak ingyenes tulajdonba adás, földcserék, illetve az osztatlan közös tulajdon megszüntetése révén. A 10 hektárnál kisebb területekre az Elektronikus Pályázati Rendszeren keresztül is lehet ajánlatot tenni.

Magyarország mezőgazdasági területe az ország területének 55 százalékát teszi ki, a szántóföldek összesen 4,2 millió hektárt foglalnak el. Az OTP Termőföld Értéktérképe szerint 2023-ban átlagosan 2,064 millió forint volt egy hektár, így a mostani árveréseken az állam akár 41 milliárd 280 millió forint bevételre is szert tehet.


Főkép forrása:
Illusztráció

Hirdetés

További cikkek