Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Kilenc megyében kétszer annyiba kerül a lakásvásárlás, mint hat éve

10perc.hu
2024. 06. 27.
Kilenc megyében kétszer annyiba kerül a lakásvásárlás, mint hat éve

Az ország több megyéjében megduplázódott a lakásvásárlás ára az elmúlt hat évben.

Az elmúlt hat évben jelentősen nőtt a lakásvásárláshoz szükséges összeg Magyarországon. A Dunahouse közleménye szerint kilenc megyében az otthonteremtés költségei a duplájára emelkedtek, az országos átlagos növekedés 86 százalékos volt. Az ingatlanvásárlás átlagosan 20,6 millió forinttal került többe, így idén vidéken az átlagos vételár elérte a 32,7 millió forintot - közölte a Telex.

A Dunahouse adatai alapján a használt és új ingatlanokat is figyelembe véve, az ingatlanokra fordított átlagos összeg hat év alatt több mint 20,6 millió forinttal, 44,7 millió forintra ugrott. Pest megyében az átlagár 56,2 millió forintra emelkedett, ami 125 százalékos drágulást jelent. Budapesten az ingatlanok 64 százalékkal drágultak, ugyanakkor az ingatlanok átlagos mérete itt 6 százalékkal kisebb lett. Az ország többi részén az áremelkedés ellenére az átlagos alapterület nem csökkent.

Az elmúlt hat évben több tényező is befolyásolta az ingatlanpiacot. A 2020-as pandémia hatására az emberek egyre inkább értékelték a természetközeli helyeket. A 2022-es orosz-ukrán háború okozta energiaválság növelte a panelek népszerűségét, míg az elavult, nagy alapterületű családi házak háttérbe szorultak. Az infláció és a magas kamatkörnyezet 2023-ra visszavetette a vásárlási kedvet, de 2024-re a piac újra lendületet kapott, és tovább növekedtek a négyzetméterárak és az otthonteremtésre fordított összegek.

A használt ingatlanok piacát tekintve kilenc megyében több mint duplájára nőtt az ingatlanvásárlásra fordított átlagos összeg. A legjelentősebb áremelkedés Tolnában, Baranyában és Komárom-Esztergomban volt tapasztalható, míg a legenyhébb drágulás Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében történt.

Címkék:
#Lakásárak

Hirdetés

További cikkek