Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Dupla áramdíjat fizettet két évre visszamenőleg az E.On

10perc.hu
2024. 06. 26.
Dupla áramdíjat fizettet két évre visszamenőleg az E.On

Több vállalkozónál is nagy zavart okozott az E.On áramdíjat illető követelései.

Az E.ON nemrégiben értesített számos hazai kisvállalkozást, hogy a 2022. augusztus 1. és 2024. március 31. közötti időszakra visszamenőleg módosítja az áramdíjat, ami számos vállalkozónál nagy zavart okozott. Az egyetemes szolgáltatásra jogosult ügyfelek körének változása miatt az energiaszolgáltató nyilatkozatot kért a kisvállalkozásoktól, hogy továbbra is jogosultak maradnak-e. Sokan ezt nem értették vagy figyelmen kívül hagyták, így az E.ON megszüntette az egyetemes szolgáltatási szerződéseiket, és most két év után követeli az extra költségeket - közölte a 24.hu.

Egy érintett vállalkozó elmondása szerint, aki mindig határidőre fizetett, az E.ON most lesztornózta a korábbi számlákat, és két millió forint feletti összeget követel néhány napon belüli rendezésre. A visszamenőleges módosítás miatt nemcsak váratlan költségek terhelik a kisvállalkozásokat, hanem az előző évek könyvelését is módosítaniuk kell.

Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetségének elnöke szerint az E.ON visszaéléseivel kapcsolatban számos panasz érkezett, és a vállalkozások nehéz helyzetbe kerültek az új díjak és a visszaküldött számlák miatt. Kérdéses, hogy miért most történt ez a változás, és miért kell külön nyilatkozniuk a mikrovállalkozásoknak, amikor a NAV nyilvántartásában is szerepelnek.

Frissítésként kiderült, hogy az E.ON Áramszolgáltató Kft., amely a számlákat küldte, valójában az MVM tulajdonában van két éve, és az ügyfelek megtévesztő módon még mindig az eon.hu oldalt használják tájékoztatásra. Az MVM szerint a 2022-es kormányrendelet nyomán minden egyetemes szolgáltatásra jogosult ügyfélnek nyilatkoznia kellett volna, és akik ezt elmulasztották, most ellátási feláron kapják a számlát visszamenőlegesen. Az MVM azonban nem adott választ arra, hogy hány vállalkozást érint ez a büntető jellegű díjemelés és mekkora plusz bevételt hoz a szolgáltatóknak.

Főkép forrása:
Illusztráció

Hirdetés

További cikkek