Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Egyenlőtlen a verseny a Temu miatt az európai e-kereskedők szerint

10perc.hu
2024. 06. 19.
Egyenlőtlen a verseny a Temu miatt az európai e-kereskedők szerint

Nyílt levelet írtak az európai e-kereskedők a Temu szerepe miatt a piacon.

A kínai Temu megjelenése alapjaiban rengette meg az európai e-kereskedelem piacát, de az ágazat más szereplői szerint a Temu nem tisztán piaci versennyel érte el ezt a hatást. Az európai e-kereskedők érdekvédelmi szervezete és társszervezetei nyílt levélben fordultak az EU és a tagországok törvényhozásához, hogy lépjenek fel a Temu szerintük piactorzító működésével szemben - közölte a Telex.

„Az elmúlt években és a közelmúltban új, EU-n kívüli szereplők jelentek meg az EU e-kereskedelmi piacán, nagy nyomás alá helyezve az egységes piacot és a már itt működő cégeket. Mindig is kiálltunk és a jövőben is kiállunk a nyílt szabad versenyért, hiszen az e-kereskedelem globális jelenség. Ugyanakkor a döntéshozóknak és a hatóságoknak biztosítaniuk kell, hogy ez a verseny fair legyen” – írta közleményében Luca Cassetti, az E-commerce Europe főtitkára.

Cassetti szerint az EU-ban működő cégekre szigorúbb szabályok és nagyobb költségek vonatkoznak, amelyek gyakran nem egységesek. Ezek a cégek így versenyhátrányban vannak az EU-n kívüli szereplőkkel szemben. Az EU-n kívüli vállalatoknak sem a fogyasztóvédelemre, sem az adatvédelemre nem kell akkora figyelmet fordítaniuk, mint az EU-ban bejegyzett cégeknek.

Ez a helyzet nem csak versenyszempontból, hanem fogyasztói szempontból is aggályos, véli az érdekvédelmi szervezet, amely azonos elbírálást kér, és javasolja, hogy az EU-tagok ezen a területen hatékonyabban működjenek együtt. Az E-commerce Europe szerint egy egységes EU-szintű szabályozással a jelenlegi, egyenlőtlen helyzet okozta problémák orvosolhatók lennének.

Hirdetés

További cikkek