Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Rekordmagasságokban a hitelkártya-tartozások Magyarországon

10perc.hu
2024. 06. 06.
Rekordmagasságokban a hitelkártya-tartozások Magyarországon

A hitelkártya-tartozás 12 éves csúcsra emelkedett, a bankok átlagosan 25%-os kamatot számítanak fel.

Az elmúlt időszakban soha nem látott mértéket öltött a hitelkártya-tartozás Magyarországon, derült ki a BiztosDöntés.hu számításaiból. Gergely Péter, a portál pénzügyi szakértője szerint az átlagos kártyaadós jelenleg 142 ezer forinttal tartozik a bankjának, ami abszolút csúcsot jelent. Ez az összeg négy évvel ezelőtt még alig haladta meg a 98 ezer forintot.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint a lakosság hitelkártya-tartozása 2024 áprilisának végén 158,5 milliárd forint volt, ami egy év alatt 12 százalékos növekedést mutat. Bár a tartozás mértéke magas, a hitelkártya-terhek kisebbek, mint egy évtizeddel ezelőtt. 2013-ban, amikor a hitelkártya-tartozás hasonlóan magas volt, az átlagos tartozás közel háromnegyede volt a nettó átlagkeresetnek, míg ma csupán annak harmadát teszi ki.

Csökkenő Kamatok és Kockázatok

Gergely Péter szerint a hitelkártyák használata során a legnagyobb előnyt azok élvezik, akik időben visszafizetik havi költéseiket és kihasználják a banki jóváírásokat. Bár a hitelkártya-tartozás továbbra is a legdrágább pénzintézeti tartozásnak számít, a kamatok csökkenő tendenciát mutatnak. 2023 augusztusában az átlagos kamat még 30,25 százalék volt, áprilisra azonban ez az érték 25,3 százalékra csökkent.

A hatályos szabályozás szerint a hitelkártyák teljes hiteldíj mutatója (thm) akár a jegybanki alapkamat +39 százalék is lehet, de a bankok által felszámított thm-ek ettől jóval alacsonyabbak. 2024 júliusától a maximális thm 46,25 százalék lehet, de a jelenlegi kamatok ennél jóval kedvezőbbek. „A hitelkártyák kamatai messze elmaradnak a maximális szintektől, ami azt jelenti, hogy a banki terhek csökkenése tovább folytatódik” - jegyezte meg Gergely Péter.

Akciók és Kedvezmények a Hitelkártya-használatban

A hitelkártyák használata számos előnnyel járhat, amennyiben a tartozásokat időben visszafizetjük. Gergely Péter rámutatott, hogy a hitelkártyák akár 45 napig is ingyenes pénzforrást biztosítanak, továbbá kedvezmény programok is kapcsolódhatnak hozzájuk. A BiztosDöntés.hu gyűjtése alapján a hitelkártyás vásárlások után különböző bankoknál pontokat gyűjthetünk, pénzvisszatérítést kaphatunk, vagy egyedi kedvezményeket vehetünk igénybe egyes kereskedőknél.

A CIB, Erste, K&H, MBH, OTP, Raiffeisen és UniCredit Bank hitelkártyái például rendszeresen kínálnak vásárlások utáni visszatérítéseket, amelyek akár 5-10 százalékos spórolást is eredményezhetnek. Az UniCredit Bank jelenleg a legmagasabb visszatérítést kínálja új ügyfeleknek, akik a kártya átvételét követő hónapban öt vásárlást követően 20 000 forintos egyszeri jóváírást kapnak.

Összességében a hitelkártyák tudatos használata és az időben történő visszafizetés jelentős előnyöket biztosíthat a felhasználók számára, miközben a kamatok és terhek folyamatos csökkenése is kedvező hatással van a pénzügyi terhekre.

Hirdetés

További cikkek