Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Méregdrága lehet az idei augusztus 20-i tűzijáték Budapesten

10perc.hu
2024. 05. 28.
Méregdrága lehet az idei augusztus 20-i tűzijáték Budapesten

Hatalmas összegbe kerülhet az idei augusztus 20-i tűzijáték Budapesten.

Idén is Balásy Gyula cégei szervezhetik meg az augusztus 20-i tűzijátékot, amely az államalapítás ünnepének részeként kerül megrendezésre. Az RTL.hu értesülései szerint a két cég, a Lounge Event Kft. és a Visual Europe Zrt., március 11-én kötött nettó 1,89 milliárd forint értékű szerződést a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökséggel. Ez a bruttó összeg 2,39 milliárd forint, amely a teljes költség 70%-át lefedi, a fennmaradó rész pedig opcionálisan lehívható.

Balásy Gyula vállalkozásai korábban is számos állami megbízást nyertek el, és nyíltan a Fidesszel szimpatizálnak. Az idei év első negyedévében összesen 21 megbízást kaptak, melyek értéke bruttó 9,8 milliárd forint. Ezen megbízások közé tartozik a tűzijáték is, amely tavaly 1,4 milliárd forintba került, míg a kísérő ünnepségsorozatra több mint 10 milliárd forintot költöttek.

Jávor Benedek, a Párbeszéd – Zöldek politikusa korábban adatigénylést nyújtott be, hogy kiderítse a tűzijáték és a kísérő rendezvények pontos költségeit. Tavaly 34 ezer pirotechnikai effektet használtak fel, és a tűzijátékot Európa legnagyobbjaként reklámozták. A politikus szerint itt az ideje, hogy az államalapítást szolidabb és környezetkímélőbb módon ünnepeljük.

A megbízások kapcsán Magyar Péter, a Diákhitel Központ volt vezetője, nyíltan beszélt arról, hogy túlárazott szerződéseket kellett kötni Balásy cégeivel, amelyek minősége sem volt meggyőző. A Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozást indított hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt.

Címkék:
#Budapest

További cikkek