Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Az EU döntött a nettó nulla kibocsátású iparról szóló jogszabályról

10perc/MTI
2024. 05. 28.
Az EU döntött a nettó nulla kibocsátású iparról szóló jogszabályról

Az EU Tanácsa jóváhagyta a nettó nulla kibocsátású iparról szóló jogszabályt, amely célja az ipar szén-dioxid-mentessége és az energiafüggetlenség elérése 2050-re.

Az Európai Unió Tanácsa hétfőn bejelentette, hogy véglegesen jóváhagyta a nettó nulla kibocsátású iparról szóló jogszabályt. Az új szabályozás célja, hogy az EU belső piaca alkalmas legyen az ipar szén-dioxid-mentességének megvalósítására.

A jogszabály fő céljai a következők:

1, Tiszta technológiák uniós gyártásának fokozása: Az EU biztosítani kívánja, hogy rendelkezzen a tiszta energiára való átálláshoz szükséges eszközökkel

2, Nulla nettó kibocsátású gyártás versenyképességének növelése: A jogszabály erősíti a gyártás ellenálló képességét és fenntarthatóságát, valamint javítja az energiarendszerek biztonságát.

3, Beruházások vonzóbbá tétele: Jobb feltételeket teremt a nulla nettó kibocsátású projektek számára, elősegítve az unió technológiai kapacitásának növekedését 2030-ra, elérve az építési igények legalább 40 százalékát.

4, Éghajlat- és energiapolitikai célok felgyorsítása: Az EU klímasemlegességi céljainak elérése érdekében, a jogszabály támogatja az energiafüggetlenség elérésére tett erőfeszítéseket.

5, Dekarbonizációhoz szükséges technológiák fejlesztése: A jogszabály különböző technológiákat támogat, beleértve az atomenergiát, napenergiát, szélenergiát, akkumulátorokat, hőszivattyúkat, geotermikus energiát, elektrolizátorokat és üzemanyagcellákat.

A jogszabály célja 2050-re elérni a nettó nulla kibocsátást az EU-ban, és a bevezetése napján lép hatályba.

További cikkek