Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Mégis csak dübörög a gazdaság! Százmilliók mennek el falusi focicsapatokra

10perc.hu
2024. 05. 15.
Mégis csak dübörög a gazdaság! Százmilliók mennek el falusi focicsapatokra

172 millió forintért kap 76 fős focilelátót egy megye II-es esztári csapat, mert egyre elviselhetetlenebb a szükséges létesítmények hiánya, míg a szintén megye II-es bajóti klub 132,6 millióért kap új öltözőt.

A taopénzek esetében a cégek maguk dönthetik el, hogy a társasági adójukból az erre a célra szánt összeget kinek utalják el. Azért számít mégis közpénznek, mert ha nem a sportra menne el, akkor a költségvetés bevételei között számolnának vele. Tavaly az eddig tervezettnél is több pénzt lehet lehívni a társasági adóból a látvány-csapatsportok támogatására: a taokeret 125,2 milliárd forintra nőtt. 

Nos, ezt kihasználva ebben a háborús árakkal sújtott gazdasági helyzetben mégis százmilliók folynak szét olyan beruházásokra, amire – ha nagyon őszinték akarunk lenni – az égadta világon semmi szükség. De mindezt a tao felhasználásából meg lehet csinálni.

Vegyük példának elsőként az Esztáron működő Blondy FC focicsapatát, amely idén a 3. helyen zárta a Hajdú-Bihar megyei II. osztály Dél csoport bajnokságát. A településen a KSH tavaly januári adatai szerint 1292 ember él, nincs kolbászból a porták kerítése, ennek ellenére bruttó 172,5 millió forintért lelátót építenek a focipályára. A létesítményben 76 ülőhely lesz, vagyis székenként több mint bruttó 2 millió forintba kerül a beruházás.

„A helyi labdarúgás sikeressége az óvodástól a nyugdíjasig lelkesíti az itt élőket. Az egyesület kivívott helyi és regionális rangja, elismertsége, és a mérkőzések népszerűsége, látogatottsága folytán egyre elviselhetetlenebb a szükséges létesítmények hiánya”

– olvasható a beruházás szükségességének indoklásában. 

Maga a Blondy FC 2004 óta működik a településen, a felnőtt labdarúgás mellett utánpótlás-neveléssel is foglalkoznak, bár honlapjukon a hírek évek óta nem frissültek, és Facebook-oldalukon is csaknem másfél éves az utolsó bejegyzés – írta meg az rtl.hu.

Ugyanakkor frissülő bejegyzések azért akadnak, hiszen a Blondy FC-hez szépen jönnek a tao-pénzek, ezt honlapjukon példamutatóan dokumentálják is. Érkezett pénz fűnyíró traktorra, cipőkre és építési beruházásra is.

Az esztári Blondy FC most új lelátót, illetve azzal egybeépítve játékos- és bírói öltözőt is kap. A könnyűszerkezetes épület alapterülete 357,9 négyzetméter, magassága több mint 6 méter lesz. A kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárást a debreceni Régió Terv Kft. nyerte el nettó 135,9 millió (bruttó 172,5 millió) forintos ajánlatával. Az épület alapozása korábban elkészült, a további munkálatokat gazdasági és pénzügyi okok miatt nem tudták elvégezni.

Azért más vármegyékben sem megy rosszul a megyei II. osztályú csapatok sorsa. Taotámogatásból, azaz közpénzből épül a létesítmény Komárom-Esztergom megyei, 1740 lakossal rendelkező Bajót községben sportöltöző – számolt be az rtl.hu. 

Eleinte úgy tűnt, hogy 85 millió forint is elegendő rá, de elszaladtak az árak.

„A tao (azaz társadalmiadó-kedvezményből származó) támogatás elnyerésével lehetőségünk nyílt egy új sportöltöző építésére. Ehhez két ütemben összesen 85 millió forint támogatást ítéltek meg nekünk. Sajnos az árak drasztikus emelkedése miatt ez a forrás nem elegendő a megvalósításra, ezért póttámogatási igényt nyújtottunk be. A végleges beruházási főösszeg, minden költséget beleértve eléri a 136 millió forintot”

– olvasható a falu Facebook-oldalán.

A decemberben még csak a közbeszerzés előkészítésénél tartó eljárásban június elején eredményt hirdettek.

Hogy mit takar a „bajóti sportöltöző felújítása” megnevezés?

Az elbontott öltözők helyén egy új, kétszintes, tetőtér-beépítéses, kontyolt nyeregtetővel készülő építmény felhúzását. A 199,68 négyzetméter hasznos alapterületű öltözőt a lábatlani Árkádok Építőipari Kft. húzza fel, nettó 104 millió 446 ezer (bruttó 132,6 millió) forintért a megyei másodosztályban játszó Bajóti Szikra Sport Egyesület számára.

Címkék:
#Labdarúgás

További cikkek