387.60 Ft

357.43 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Mitől ilyen sikeres a Temu Magyarországon?

10perc.hu
2024. 05. 09.
Mitől ilyen sikeres a Temu Magyarországon?

Hihetetlen sikerrel és hirtelenséggel robbant be a kínai oldal Magyarszágon.

A Temu, a kínai e-kereskedőóriás alig 8 hónappal ezelőtt indult el Magyarországon, de máris óriási sikert aratott. A GKID és a Mastercard friss kutatása szerint a Temu vásárlói bázisa 2024 áprilisában már meghaladta az 1,25 millió főt, az első negyedévi bevételük pedig 22,5 milliárd forintot tett ki. Ez a teljes online költés 7%-át jelenti - közölte azenpenzem.hu.

A Temu sikere komoly kihívást jelent a magyar e-kereskedők számára. A Temu alacsony árai és széles termékválasztéka miatt sok vásárló a kínai webáruházhoz fordul. Ez a magyar e-kereskedők bevételeinek csökkenéséhez vezethet.

Az oldal térhódítása a vásárlási szokásokra is hatással van. A vásárlók egyre inkább a mobilalkalmazásokon keresztül vásárolnak, és kevésbé látogatnak el a fizikai boltokba. Ez a trend a kiskereskedők számára is komoly kihívást jelent.

Mi a Temu sikerének titka?

  • Alacsony árak: A Temu rendkívül vonzó árakat kínál a vásárlóknak, köszönhetően a hatékony ellátási láncuknak és a rövidített értékláncnak.
  • Széles termékválaszték: A Temu szinte mindent árul, amit csak elképzelhetsz, az elektronikától a ruházaton át a bútorokig.
  • Kényelmes vásárlás: A Temu mobilalkalmazása egyszerűvé és kényelmessé teszi a vásárlást. A vásárlók gyorsan és egyszerűen böngészhetik a termékeket, összehasonlíthatják az árakat, és megrendelhetik a kívánt termékeket.
  • Agresszív marketing: A Temu rendkívül agresszívan reklámozza magát Magyarországon, TV-reklámokkal, online hirdetésekkel és influencer kampányokkal.

Mit tehetnek a magyar e-kereskedők?

A magyar e-kereskedőknek alkalmazkodniuk kell a megváltozott piaci körülményekhez. Versenyképes árakat kell kínálniuk, széles termékválasztékot kell biztosítaniuk, és javítaniuk kell a vásárlási élményt. Ezenkívül a magyar e-kereskedőknek jobban kell kihasználniuk a mobilkereskedelem lehetőségeit.

A Temu jelenség

A Temu-jelenség alig fél év leforgása alatt olyan méreteket öltött, hogy már nem csak az internetes, hanem a hagyományos kereskedelemre is veszélyt jelent. A kínai webáruházak forgalom- és vásárló-elszívó hatását szinte már minden e-kereskedelmi szegmens érzékeli, de a leghátrányosabban a divat, játék és lakásfelszerelési kategóriákat érinti.

A belföldi és magyar piaci fókusszal bíró uniós cégek sorra csökkenő forgalomról és megtorpanásról számolnak be, közben a vásárók egyre több rendelést és pénzt hagynak ott a globális e-kereskedők felületein. A Temu vásárlói közül sokan nem is tudják, hogy külföldi webáruházból rendelnek.

A jövő kilátásai

Madar Norbert, a kutatást készítő GKID vezető tanácsadója és partnere szerint a Temu az év egészére elérheti akár a 10 milliós szintet is a vásárlók számában, amivel már messze meghaladhatja majd a legnagyobb belföldi e-kereskedők éves rendelésállományát. Ezenkívül a Temu által generált forgalom hiányzik a magyar kereskedők bevételéből.

A magyar e-kereskedőknek komolyan kell venniük a Temu jelenséget, és alkalmazkodniuk kell a megváltozott piaci körülményekhez.

Hirdetés

További cikkek