Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Ma éjfélig mondhatók fel a lakásbiztosítások, összegyűjtöttük a tudnivalókat

10perc.hu
2024. 04. 02.
Ma éjfélig mondhatók fel a lakásbiztosítások, összegyűjtöttük a tudnivalókat

Kedd éjfélig még felmondhatók a lakásbiztosítások, de van, amire nagyon oda kell figyelni.

Idén április 2-ig tart a lakásbiztosítások márciusi szabad felmondásának először megnyílt lehetősége. Ha ma még beérkezik a felmondásunk a biztosítóhoz, akkor köthetünk új szerződést évfordulón kívül is. Van azonban néhány fontos szabály, amit be kell tartani, hogy kedvezőbb konstrukcióra válthassunk - hívják fel a figyelmet a Bank360.hu lakásbiztosítási szakértői.  

Egy 2023 kormányrendelet alapján 2024-től a lakáscélú ingatlant érintő, határozatlan időre kötött vagyonbiztosítási szerződést az ügyfelek minden év márciusában - március 31-ig a biztosítóhoz beérkezően - költségmentesen felmondhatják a rendes felmondás szabályai alapján.

Ezzel a lehetőséggel idén első alkalommal élhetünk, ráadásul a húsvéti ünnepek miatt még nem maradtunk le róla április 2-án sem.

Meddig lehet felmondani a lakásbiztosítást az idén? 

A lakásbiztosítások felmondásának a biztosítóhoz való beérkezési határideje a jogszabály alapján március 31., de mivel ez 2024-ben vasárnapra esett, és az ünnepnapnak számító húsvéthétfő követte, ezért idén április 2-án, keddig van lehetősége az ügyfeleknek arra, hogy a felmondást eljuttassák a biztosítójukhoz. A felmondást tehát még ma le kell adni személyesen a biztosító ügyfélszolgálatára, vagy online be kell küldeni a biztosítónak. Postán már ne adjuk fel a felmondást, mert nem fog beérkezni határidőre.

Hogyan küldjük el online a felmondást?

Ha e-mailben küldjük a felmondást, akkor azt fokozott biztonságú elektronikus aláírással  vagy állami e-dokumentum hitelesítéssel (AVDH) ellátott dokumentumban tegyük meg (az AVDH hitelesítést itt intézhetjük el). Ezek hiányában papíron aláírt, beszkennelt formában küldjük el a felmondást. Vannak biztosítók, amelyeknél külön felmondási felületet is találunk, ebben az esetben érdemes ezt használni. Mindenképpen nézzük meg, hogy a biztosítónk milyen feltételeket ad meg a beküldésre és a felmondás tartalmára. 

Mit tartalmazzon a felmondás?

A lakásbiztosítás felmondásában legyen benne a biztosító neve, a szerződésszám, a szerződő személyes adatai, a biztosított ingatlan adatai, a felmondás márciusi dátuma és a szerződő aláírása. Célszerű beleírni, hogy a márciusi felmondás lehetőségével az ügyfél a 25/2023. (II. 1.) Korm. rendeletben foglalt szabályok alapján él. 

Mire figyeljünk még a felmondás előtt?

Mindenképpen ellenőrizzük, hogy díjrendezett-e a lakásbiztosításunk, mert csak hátralékmentes szerződést tudunk felmondani a rendes felmondás szabályai szerint. Nézzük meg azt is, hogy a biztosításunkban nincs-e valamilyen tartamkedvezmény, azaz nem kaptunk-e díjengedményt több év vállalásával. Az ilyen szerződéseket is felmondhatjuk ugyan, de a kapott díjkedvezményt visszafizettetheti a biztosító, és az is lehet, hogy így már vesztünk az egyébként olcsóbb új biztosítással.  

Lehet-e új szerződést kötni április 2-át követően?

Az április 2-i határidő a felmondás beérkezésére vonatkozik csak. Új szerződést ezt követően is köthetünk bármikor, de ezt természetesen a felmondással egyidejűleg is megtehetjük.

A felmondott szerződésünk még 30 napig él.

Az új szerződést érdemes úgy megkötni, hogy az alapján az ingatlanunk a régi szerződés lejártát követő naptól legyen biztosítva, mert így nem fizetünk fölösleges. Erre abban az esetben is figyeljünk, ha a felmondás után akár hetekkel később kötünk új szerződést, ahogyan arra is, hogy ne legyen olyan időszak, amikor a lakásra nincs érvényes biztosításunk.

Fel lehet-e mondani most csak a lakásban lévő ingóságokra kötött szerződést?

Albérlők és társasházi lakástulajdonosok esetében gyakori, hogy a társasház vagy a lakáskiadó biztosításán túl az ingóságaikra külön vagyonbiztosítást kötnek. Ennek a felmondására is mód van az eddig leírt szabályok betartásával a márciusi kampányban.

Fel lehet-e mondani a lakáshitelekhez kötelezően kötött lakásbiztosításokat?

A jelzáloghitelek folyósítási feltételeként előírt hitelfedezeti lakásbiztosításokat is fel lehet mondani a mostani kampányban. A váltásról, az új szerződésről azonban értesíteni kell a bankot, és a hitel adatait fel kell vezettetni az új biztosításra. Ilyen szerződésnél különösen figyeljünk arra, hogy ne legyen olyan időszak, amikor az ingatlan nincs biztosítva.

Hogyan lehet összehasonlítani a lakásbiztosítási ajánlatokat?

Mindenképpen érdemes meggyőződni arról, hogy a meglévő lakásbiztosításunknál találunk-e számunkra megfelelőbbet. Ezt legegyszerűbben lakásbiztosítás kalkulátorral tudjuk megtenni a lakásunk paraméterei és az igényeink megadásával.

Az összehasonlításnál nézzük meg a szerződésünkben lévő és az ingatlan paraméterei alapján a kalkulátor által adott biztosítási összeget, valamint az ingóságokra kínált összeget. Ha ezt alacsonynak ítéljük, emelhetünk is rajta. A lakásunk és igényeink alapján speciálisabb károk és szolgáltatások figyelembevételével is tudunk kalkulálni.

A felmondási döntés előtt mindenképpen érdemes összehasonlítani az ajánlatokat. Ha a meglévő biztosításunk megtartása mellett döntünk, akkor is módunk van a biztosítási összegek és más paraméterek módosítására, azaz a szerződés aktualizálására. 

Megköthetjük-e az új szerződésünket online?

A biztosítást megköthetjük a biztosítóval vagy az alkusszal személyesen, de online is, akár az összehasonlító kalkulációt követően. A mostani váltási kampányban több biztosító is jelentős kedvezményt ad online kötés esetén, a piacvezető Alfa például egészen 50 százalékig elmegy ilyen esetben.

Hogyan mondhatjuk fel a lakásbiztosításunkat április 2-a után?

A lakásbiztosítás felmondásának eddigi módjai ezután is megmaradnak. Ez alapján felmondhatjuk a szerződést évfordulóra (most kötött biztosítás esetében már ennek a dátuma határozza meg az évfordulót), a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás esetében több biztosítónál éven belül is van erre mód.

Jövő márciusban pedig újra megnyílik a szabad felmondás lehetősége, akár az idei kampányban kötött új szerződésekre is. Természetesen akkor is felmondhatja az ügyfél a szerződést, ha például eladja a biztosított ingatlant (ezt hívják érdekmúlásnak).

Címkék:
#Biztosítás

Hirdetés

További cikkek