Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Tovább emelkednek a gabonaárak az ukrajnai háború miatt

10perc.hu
2024. 03. 20.
Tovább emelkednek a gabonaárak az ukrajnai háború miatt

Az ukrajnai konfliktus eszkalációja tovább fűti a globális gabonaár-emelkedést, ami súlyos következményekkel járhat a mezőgazdaságra és az élelmiszerbiztonságra.

A chicagói árutőzsdén a búza ára 2,1%-kal, a kukorica 0,7%-kal, a repce 0,2%-kal emelkedett kedden. A szójabab ára 0,2%-kal csökkent. Európában mind a négy kiemelt agrártermék ára emelkedett - olvasható az Agrofórum oldalán.

Az EU vámokat vet ki az orosz gabonaimportra, ami hozzájárul a búza és a kukorica áremelkedéséhez. A globális készletek többéves mélyponton vannak, az ukrán gabonalétesítmények elleni orosz támadások pedig tovább súlyosbítják a helyzetet.

A szójabab ára eleinte emelkedett a brazil termelés iránti kereslet miatt, de az árak az USA-ból származó verseny és a dél-amerikai termelés növekedési kilátásai miatt csökkentek.

A Citi elemzői jelentése szerint a gabonapiacok valószínűleg csökkenő tendenciát mutatnak 2024-ben a geopolitikai kockázatok enyhülése és a várható készletnövekedés miatt.

A brazil fizetőeszköz gyengülése lefelé nyomást gyakorol a szójabab árára. 

Brazília szójababexportját korlátozhatja a gabona megnövekedett belföldi felhasználása is. Európában a malmi búza ára tonnánként 3 euróval, a kukorica 3,25 euróval, a repce 3 euróval, a takarmánybúza pedig 2,35 angol fonttal emelkedett.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek