Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Mérséklődött az infláció több övezetben is

10perc/MTI
2024. 03. 18.
Mérséklődött az infláció több övezetben is

A januárinál alacsonyabb, 2,6 százalékos infláció alakult ki az euróövezetben és az EU-ban.

A januári 2,8 százalékról februárban 2,6 százalékra csökkent a fogyasztói árindex éves emelkedésének a mértéke az euróövezetben. 

Az Európai Unióban 2,8 százalékra lassult az infláció februárban a januári 3,1 százalékról.

A januárihoz képest mindkét régióban 0,6 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak februárban.

Az energiaárak februárban 3,7 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól az euróövezetben, szemben a januári 6,1 százalékos elmaradással. Januárhoz képest 1,5 százalékkal emelkedtek az energiaárak februárban. Energiaárak nélkül 3,3 százalékkal emelkedtek az euróövezeti fogyasztói árak februárban a januári 3,6 százalékos emelkedés után. Havi bázison 0,6 százalék volt az áremelkedés februárban.

Az élelmiszerek, alkoholok és dohányipari termékek ára 3,9 százalékkal emelkedett a januári 5,6 százalék után. Havi bázison az árak nem változtattak.

Energia, élelmiszerek, alkoholok és dohánycikkek nélkül az éves áremelkedés 3,1 százalék volt februárban a januári 3,3 százalék után. A februári árszint 0,7 százalékkal haladta meg a januárit.

A szolgáltatások ára 4,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit februárban és januárban egyaránt. A februári árszint 0,9 százalékkal haladta meg a januárit. A szolgáltatások 1,73 százalékponttal járultak hozzá a februári inflációhoz, az energiaárak pedig 0,36 százalékponttal csökkentették. Az élelmiszerek, alkoholok és dohánycikkek 0,79 százalékponttal emelték a februári inflációt.

A legalacsonyabb inflációt Lettországban és Dániában regisztrálták februárban, 0,6 százalékost mindkét esetben. Olaszországban 0,8 százalékos volt a fogyasztói árak éves emelkedése februárban. A legmagasabb infláció, 7,1 százalék Romániában alakult ki februárban, valamint Észtországban 4,4 százalékos.

Főkép forrása:
Freepik

Hirdetés

További cikkek