395.30 Ft

371.07 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

A kormány gyors ütemben szeretné eljuttatni a vállalkozásoknak az uniós forrásokat

10perc/MTI
2024. 03. 18.

A források gyors eljutásának érdekében stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) és a Magyar Gazdaságfejlesztési Ügynökség (MGFÜ).

A kormány célja, hogy idén a lehető legtöbb uniós forrást, minél gyorsabb ütemben eljuttassa a vállalkozásoknak; ebben kiemelt szerepe lesz a Magyar Fejlesztési Banknak (MFB) és a Magyar Gazdaságfejlesztési Ügynökségnek (MGFÜ) - mondta Lóga Máté, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára.

Az államtitkár mérföldkőnek nevezte a megállapodást és rámutatott, ez hozzájárul ahhoz, hogy a kormány és az NGM érdekszférájába tartozó gazdaságfejlesztési intézményeket összekössék és munkájukat összehangolják. Felidézte, hogy már született hasonló megállapodás: azt az NGM a KAVOSZ Zrt.-vel és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségével (VOSZ) kötötte, később ehhez csatlakozott az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. is, amelyből az MGFÜ alakult.

Az MFB és az MGFÜ közös, a helyszínen kiadott közleménye szerint a megállapodás a hazai vállalkozásfejlesztési intézményrendszer továbbfejlesztését szolgálja a magyarországi kkv-k számára könnyen és gyorsan hozzáférhető fejlesztéspolitikai, finanszírozási eszközrendszer biztosítása érdekében.

Lóga Máté elmondta, a kormány számára fontos a kkv-k támogatása, hiszen az országban működő csaknem 900 ezer vállalkozás 99,9 százaléka kkv-nak minősül. Ezek adják a magyar gazdaság gerincét, munkavállalóikon keresztül pedig számos magyar család egzisztenciáját biztosítják. Ezért fontos, hogy a magyar állam a vállalkozásokat kiszolgáló infrastruktúrát a lehető leghatékonyabban működtesse, és a fejlesztési forrásokat a részükre minél gyorsabban el tudja juttatni.

Kiemelte, a kormány kkv-startégiája 2030-ig vázolja fel és jelöli ki a vállalkozásfejlesztés főbb pilléreit: a kkv-k termelékenységének növekedését, a megfelelő finanszírozáshoz jutást és az exportképesség növelését.

Szabados Richárd, az ügynökség ügyvezetője elmondta, az MFB-vel kötött stratégiai együttműködési megállapodás segíti, hogy a kkv-k az egyik oldalról forráshoz juthassanak, a másik oldalról pedig tanácsadást vehessenek igénybe. Hozzátette, nem titkolt szándékuk, hogy egyfajta vállalkozásfejlesztési ernyőszervezetként működjenek Magyarországon, és az általuk felhalmozott tudással javítsák a kkv-k versenyképességét.

Sipos-Tompa Levente, az MFB Bank elnök-vezérigazgatója közölte, a megállapodással a kkv-k és a nagy vállalatok forráshoz jutásához is hozzá tudnak járulni.

A sajtótájékoztató végén Lóga Máté, Szabados Richárd, Sipos-Tompa Levente és Zátrok Ildikó, az MFB vezérigazgató-helyettese írta alá az együttműködési megállapodást.

Főkép forrása:
MTI/Máthé Zoltán

Hirdetés

További cikkek