391.64 Ft

365.34 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

MNB bírságot szabott ki az MBH Bankra ügyfél-átvilágítási hiányosságok miatt

10perc.hu/MTI
2024. 03. 14.
MNB bírságot szabott ki az MBH Bankra ügyfél-átvilágítási hiányosságok miatt

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 10 millió forint bírságot szabott ki az MBH Bankra az ügyfél-átvilágítási hiányosságok miatt a bizalmi vagyonkezelő ügyfelek esetében. Az Erste Bankot figyelmeztetésben részesítette a felügyelet.

Az MNB témavizsgálatot folytatott le a bizalmi vagyonkezelő ügyfelek banki átvilágítását és a monitoringtevékenységet illetően. A vizsgálat megállapította, hogy az MBH Bank nem járt el kellő körültekintéssel az ügyfél-átvilágítási folyamat során. A bank nem tartotta naprakészen az üzleti kapcsolatok céljára és tervezett jellegére vonatkozó információkat, és nem ismerte meg a mögöttes bizalmi vagyonkezelői szerződések tartalmát. Ezen kívül az MBH Bank nem teljesítette haladéktalanul a pénzmosásgyanús tranzakciókkal kapcsolatos bejelentési kötelezettségét sem.

Az Erste Bank a bizalmi vagyonkezelői tevékenységhez magas kockázati besorolást társított, de az ügyfél-átvilágítási intézkedéseit nem igazította hozzá. A kockázat detektálásakor nem alkalmazott fokozott ügyfél-átvilágítást. Azonban a bank a vizsgálat során javította a hiányosságokat és pótolta az elmaradt intézkedéseket.

Az MNB 2024. június 30. és 2024. augusztus 31. közötti határnapokkal kötelezte az MBH Bankot a feltárt hiányosságok megszüntetésére és a belső ellenőri jelentés benyújtására. A felügyelet 10 millió forint bírságot is kiszabott a bankra.

Az Erste Bank esetében - mivel a bank a feltárt hiányosságokat az érintett ügyfelek esetében javította - az MNB nem tartotta szükségesnek bírság kiszabását, így figyelmeztetésben részesítette a hitelintézetet.

Főkép forrása:
Freepik
Címkék:
#Bank #MNB

További cikkek