Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Az Európai Unió 20 millió eurós segéllyel segíti Haitit

10perc.hu/MTI
2024. 03. 13.
Az Európai Unió 20 millió eurós segéllyel segíti Haitit

A Haitit sújtó humanitárius válság súlyosbodik, az Európai Unió pedig 20 millió euróval (kb. 7,6 milliárd forinttal) igyekszik enyhíteni a helyzetet. A segély célja a lakosság legsürgetőbb szükségleteinek kielégítése élelmiszerrel, vízzel, higiéniai termékekkel és egészségügyi ellátással. Ezenkívül a forrásból a válság ellenére is támogatják az oktatást, hogy a haiti gyermekek továbbra is iskolába járhassanak.

Az Európai Bizottság 2024. március 13-án jelentette be a sürgősségi segélyt. Janez Lenarcic, az EU válságkezelésért felelős biztosa hangsúlyozta, hogy az Unió nem maradhat tétlen a romló humanitárius helyzet láttán. A segély célja, hogy a rászorulók sürgősen megkapják a szükséges segítséget.

Az EU 1994 óta több mint 500 millió euróval támogatta már Haitit, így a szigetország az EU humanitárius segélyeinek fő célországa Latin-Amerikában és a Karib-térségben. Az uniós támogatás korábban a 2021-es földrengés, a koronavírus-járvány, valamint az élelmiszerhiány és az alultápláltság okozta válságok enyhítésére is fordítva lett.

Haitiban jelenleg szükségállapot és éjszakai kijárási tilalom van érvényben a fegyveres bandák által elkövetett tömeges fosztogatások és rendőrőrségek elleni támadások miatt. A bandák Ariel Henry miniszterelnök lemondását követelik, és túszul ejtették a nemzetközi repülőteret, hogy megakadályozzák a hazatérését.

Az EU továbbra is elkötelezett Haiti stabilitása és a humanitárius válság megoldása mellett. A segélyszervezet a helyi partnerekkel együttműködve fogja eljuttatni a segélyt a rászorulóknak.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek