393.90 Ft

370.49 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

A szakértő szerint a hitelfelvételt tervezőknek érdemes még várniuk

10perc.hu
2024. 02. 14.
A szakértő szerint a hitelfelvételt tervezőknek érdemes még várniuk

Januárban még csodaszámba ment, ma már lényegében büntetőkamatnak számít, ha valaki a bankok és a kormány által kötött megállapodás 7,3 százalékos thm-plafonján kap lakáshitel-ajánlatot a bankjától.

Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a következő hetek még ádáz kamatcsökkentési lázat hoznak majd, így aki ki tud várni, havonta több ezer forintot, a futamidő egészében pedig milliókat tud spórolni.

Másfél hónappal ezelőtt vezették be a bankok a kormányzattal kötött megállapodás alapján a 7,3 százalékos teljes hiteldíj mutató (thm) plafont, de mára azt kell mondanunk, hogy aki a fenti kamatszint mellett kap lakáshitel ajánlatot, az lényegében már „büntetőkamaton” veszi fel a hitelét - kommentálta Gergely Péter a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője a pénzintézetek kamatváltozásait.

A szakember arra emlékeztetett, hogy a piacon jelenleg elérhető legalacsonyabb thm szint már 120 bázisponttal van a thm-plafon mértéke alatt. Egy 20 millió forintos, 20 évre felvett lakáshitel esetén egy átlagjövedelemmel rendelkező család jelenleg öt banknál is (UniCredit, Gránit, MagNet, Raiffeisen és Erste Bank) 7 százalék alatti thm-mutató mellett tud lakáshitel felvenni.

A lakáshitel kamatok szintje ma már inkább 6 százalék felé mutat

Az UniCredit speciális ajánlata már 6 százalék alatti (5,85%-os) kamatról indul, a Gránit Bank általánosan elérhető lakáshitelének kamata pedig a mai naptól 6,18 százalék, így a standard ajánlatok közül elsőként a Gránit Bank ajánlata csúszott be a 6,5 százalékos thm-szint alá.

Ez a fenti példában szereplő adatokkal számolva azt jelenti, hogy a thm-plafon szintjénél is 12 000 forinttal kisebb, 146 400 forintos havi törlesztőrészlettel tud számolni az, aki nem január első napjaiban állt sorba a fenti kondíciójú lakáshitelért. A teljes visszafizetendő hitel összeg pedig közel hárommillió forinttal 35,1 millió forintra olvadt. 

Még érdemes kivárni

Gergely Péter szerint a pénzintézetek szemmel láthatóan egymásra licitálnak a kamatcsökkentésekben és a következő 1-2 hónapban kamatszintek már a piaci verseny miatt süllyedhetnek tovább.

A szakértő szerint épp ezért a hitelfelvételt tervezőknek így nagyobb tér nyílik és ha a finanszírozási feltételekben jól tudnak megállapodni az eladóval, akkor további tízezreket spórolhatnak egy-egy hitelfelvételnél akár annak köszönhetően is hogy 2-3 héttel később nyújtják be a hitelkérelmüket.

A hitelkiváltásban gondolkodóknak pedig mindenképpen érdemes kivárniuk, hiszen egy-két hónapnyi, pár ezer forinttal magasabb törlesztőrészleten bevállalt törlesztéssel a futamidő fennmaradó részére lényegesen kisebb törlesztőrészlettel számolhatnak.

Ha a thm-szint 6 százalékra esik vissza - amire a szakértő szerint március hónapban bizonyosan számítani lehet - abban az esetben az az ügyfél, aki tavaly áprilisban a jegybank által kimutatott 8,93 százalékos átlagos thm-szint mellett vett fel hitelt, havi 36 000 forinttal kisebb törlesztőrészlettel számolhat és a teljes visszafizetendő összeg 9 millió forinttal lehet kevesebb mint a hitelfelvételekor.

Jönnek a hitelkiváltó ajánlatok

Ezek a törlesztési feltételek már bőven fedezetet teremtenek arra, hogy a hitelnyújtáskor kapott kedvezmények visszafizetése ellenére is jobban jöjjenek ki az ügyfelek. Ráadásul - vélekedett Gergely Péter - a következő hetekben szinte bizonyosan megjelennek majd azok a banki ajánlatok, amelyek akár a saját banknál felvett hitel olcsóbbra váltását segítik a korábban magas kamatozás mellett hitelt felvevő ügyfeleknek.

A pénzügyi szakértő szerint a tavasz végére ugyanakkor 5-6 százalék közötti thm-szintek mellett beállhat majd a piac, onnantól a hitel mellé adott kedvezményekre terelődhet majd át a banki verseny, hiszen a kamatszintekben már nehéz lesz merész huszárvágásokat tenni.

Címkék:
#Hitel

Hirdetés

További cikkek