Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Meglepő nagyot zuhant a kiskereskedelmi forgalom tavaly

10perc.hu
2024. 02. 06.
Meglepő nagyot zuhant a kiskereskedelmi forgalom tavaly

A KSH decemberi adatai alapján a kiskereskedelmi forgalom vegyes képet mutat. Decemberben 0,2%-kal csökkent az előző évhez képest, de az előző hónaphoz képest 1,4%-kal emelkedett. Éves összevetésben 7,9%-os visszaesést tapasztalunk.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint 2023 decemberében a kiskereskedelmi forgalom volumene 0,2%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest. 

Azonban az előző hónaphoz képest 1,4%-os növekedést mutatott a szezonálisan kiigazított adat. Éves összevetésben 7,9%-os visszaesést tapasztalunk, de ezen belül az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 4,6%-os, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 6,4%-os, míg az üzemanyag-kiskereskedelemben 19,5%-os volt a csökkenés.

A KSH decemberi jelentése alapján a kiskereskedelmi forgalom vegyes képet mutat

A nyers adat 1,0%-os csökkenést jelez az előző évhez képest, de naptárhatástól megtisztítva 0,2%-os a visszaesés. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 1,3%-os növekedést, míg a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 3,0%-os csökkenést tapasztalhatunk.

Havi összevetésben szezonálisan kiigazítva 1,4%-kal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom volumene.

Részletes bontásban a KSH friss adatok

- Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemen belül az élelmiszer jellegű vegyes üzletek forgalma 2,4%-kal, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 1,5%-kal esett vissza.

- A nem élelmiszer-kiskereskedelemben a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletek forgalma 6,5%-kal nőtt, míg a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 6,0%-kal, a bútor-, műszakicikk-üzletekben 8,9%-kal csökkent.

- A csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 2,7%-kal esett vissza.

- Az üzemanyagtöltő állomások forgalma 3,8%-kal nőtt az üzemanyagár-sapka bázishatásának megszűnése miatt.

- A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 4,2%-kal emelkedtek.

-Az országos kiskereskedelmi forgalom folyó áron 1811 milliárd forintot ért el decemberben.

Éves összevetésben naptárhatástól megtisztítva a kiskereskedelmi forgalom volumene 7,9%-kal esett vissza. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 4,6, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 6,4, míg az üzemanyag-kiskereskedelemben 19,5%-os volt a csökkenés.

További cikkek