Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Megugrott a zöld kötvények iránt kereslet

Komjáti Ági
2024. 01. 19.
Megugrott a zöld kötvények iránt kereslet

Mintegy négyszeresére emelkedett a magyar zöld kötvények iránti kereslet  - írta meg Facebook oldalán Varga Mihály pénzügyminiszter.

A Világgzadaság tájékoztatása szerint a Kormány célja, hogy a zöld átállással Magyarország is jeleskedjen.

Négyszeres a túljelentkezés a magyar zöld kötvényre

Zöld kötvényekkel lépett piacra Magyarország, miután mintegy háromszoros keresletet tapasztaltak a dollárkötvény kibocsátásával kapcsolatban. Varga Mihály kiemelte, az 1,5 milliárd euró összegű kötvényekért közel négyszeres volt a túlkereslet.

A kötvény egyébként 5 és fél éves futamidejű. A hitelminősítők is befektetésre ajánlják a kötvényt, ami azt jelezheti a Világgazdaság cikke szerint, hogy a háborús és szankciós válság ellenére az emberek bíznak a magyar gazdaságban.

A zöld kötvény mostani kibocsátása egyébként összességében illeszkedik a Kormány abbéli törekvéséhez, hogy Magyarország a zöld átállás egyik nyertes legyen. 

Mi az a zöld kötvény?

A 2019-ben elindult zöld kötvény-program olyan finanszírozási törekvés, mely kifejezetten a klímaválság kezelésére szolgál. Olyan beruházások költségeit fedezhetik vele, melyek a közvetlen vagy közvetett környezet- vagy éghajlatvédelmi előnyökkel szolgálnak.

A cél, hogy azok, akik ezt igénybe veszik, ne mutathassák magukat "zöldebbnek", mint amilyenek. Sokáig egyébként kockázatot jelentett a kibocsátók és a befektetők számára is, hogy nem sztenderdizálták a "zöld" besorolásokat.

Más változások is várhatók a hazai közéletben, sűrű évre számít a Kormány 2024-ben.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek