388.98 Ft

363.60 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Igényelhető a csok plusz

Komjáti Ági
2024. 01. 11.
Igényelhető a csok plusz

Az új év új otthonteremtési támogatást is hozott - osztotta meg Hornung Ágnes csütörtöki Facebook-videójában, amiről a Világgazdaság is beszámolt.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára elmondta, a CSOK Plusz egy legfeljebb 3% kamatozású hitel. Akár 50 millió forint kölcsönt vehetnek így fel azok, akik családot alapítanának, vagy meglévő otthonukat bővítenék ki, már családosként.


Kiknek szól a CSOK Plusz?

A hitelt most is házaspárok igényelhetik. A kölcsön mértéke függ attól, hogy hány további gyermeket vállal még a család. Egy gyermek esetén 15 milló, két gyermek esetén 30 millió, három vállalt gyermeknél pedig felvehetik a párok a maximális, 50 millió forintos összeget is.

A vásárolt ingatlan után nem kell megfizetni a vagyonszerzési illetéket. Egy gyermek után akár egy évig is szüneteltethető a törlesztés, a második, és minden később születő gyermeknél 10-10 millió forinttal csökken a tőketartozás.

A CSOK Plusz így minden korábbinál magasabb összeget kínál a házaspároknak otthonteremtésre és családalapításra. Fontos viszont megjegyezni, hogy a kedvezményes konstrukció csak akkor tud érvényesülni, ha minden vállalt gyermek a világra jön, és nem történik válás.

A CSOK Plusz, Falusi CSOK, és a Babaváró - együtt is igényelhetőek

A hitel új lehetőséget kínál a faluban letelepedő pároknak is. Az itt megvásárolni kívánt ingatlanokra vonatkozó, akár 15 miilió forintos Falusi CSOK mellé további összegeket igényelhetnek a párok - függően a már meglévő, vagy a tervezett gyermekek számától. 

A szabadon felhasználható, korábban 10 miiliós Babaváró hitel - január 1-től - akár további 11 millió forinttal bővítheti a büdzsét. Ez az összeg akár otthonteremtésre, felújításra, építkezésre is fordítható a CSOK Plusz és a Falusi CSOK mellett.

Az említett hitelek szempontjából több variáció is létrejöhet. Így azzal kapcsolatban, hogy kinek mely konstrukció a legkedvezőbb, és a céljaihoz leginkább illeszkedő, a bankok tudnak mindenre kiterjedő és pontos tanácsot adni.

Hamarosan egyébként újabb drágulás jön a bankoknál, így nem érdemes halogatni az ügyintézést!

Főkép forrása:
Freepik
Címkék:
#CSOK

További cikkek