390.68 Ft

364.51 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Itt a 2024-es adótörvény! Adómentes lesz a lottónyeremény, búcsúzhatunk a papíralapú nyugtáktól

10perc.hu
2023. 11. 22.
Itt a 2024-es adótörvény! Adómentes lesz a lottónyeremény, búcsúzhatunk a papíralapú nyugtáktól

Több törvényjavaslatról is szavazott az Országgyűlés, jön változás az útiokmányoknál és a banki leállásoknál is.

Az Országgyűlés 116 igen, 47 nem szavazattal és hét tartózkodás mellett fogadta el az egyes adótörvények módosítását. A személyi jövedelemadóról szóló törvényben fogalmakat, meghatározásokat pontosítottak és a magyar-amerikai kettős adózást kizáró egyezmény megszűnése miatt módosult a külföldön megfizetett adó beszámításra vonatkozó szabály.

Induló vállalkozások esetén nem minősül bevételnek, így adózni sem kell a munkavállaló, illetve a vezető tisztségviselő a vállalkozásban ingyenes vagy kedvezményes, tagsági jogot megtestesítő részesedése után, ha három évig megtartja azt.

A tradicionális számsorsjátékokon - lottón, kenón, puttón - való részvételi kedv fokozásával indokolták, hogy mentesítették a személyi jövedelemadó alól az ilyen játékokon elért nyereményeket. Január 1-jétől a szociális hozzájárulási adó esetében legfeljebb a minimálbér kétszerese után lehet igénybe venni kedvezményt a doktori képzésben résztvevő foglalkoztatott esetén.

Az áfatörvényben meghatározták e-nyugta szabályait. A 2025-től hatályos szabályok szerint a kibocsátott e-nyugtát egy vevői alkalmazás segítésével lehet majd elérni, papíralapú nyugtát pedig csak a vevő kifejezett kérésére adnak az eladók.


Módosult a külföldön megfizetett adó beszámításra vonatkozó szabály     Fotó: Freepik


Jövőre indul az e-áfarendszer a vállalkozásoknak, lehetővé válik, hogy az adóalanyok az adóhatóság által erre a célra biztosított elektronikus felületen a rendelkezésükre bocsátott adatokat kiegészítsék, módosítsák, majd az ekként összeállított bevallástervezetet jóváhagyják.

Egyes műalkotásoknak az Európai Unión kívülről történő behozatalára 5 százalékos kedvezményes áfamértéket állapítottak meg, míg jövő évtől a 18 százalékos áfakulcs alá kerültek a desszert jellegű sajtkészítmények, köztük a túrórudi.

A jelenlegi literenként 3,5 forintról 10 forintra nő a kereskedelmi gázolaj jövedéki adójából visszaigényelhető összeg árufuvarozás és meghatározott kategóriájú személyszállítás esetén.

Továbbra sem kell reklámadót fizetni, jövő év végéig meghosszabbították az adó felfüggesztését. 2024-től nem kell közműadót sem fizetni a hírközlési vezetékek után, 2025. január 1-jétől pedig hatályon kívül helyezték a közműadótörvényt.

Főkép forrása:
parlament.hu

További cikkek