Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Betiltották Betlehemben a karácsonyt! A Hamász kivégzett egy 19 éves katonalányt

10perc.hu
2023. 11. 20.
Betiltották Betlehemben a karácsonyt! A Hamász kivégzett egy 19 éves katonalányt

A városi tanács bejelentésénél csak az indoklás megdöbbentőbb: "a Hamász mártírjainak" emlékét sértené a főtéren a karácsonyfa és az ünnepi fényfüzérek.

„A betlehemi önkormányzat munkatársai bejelentették, hogy a mártírok tiszteletére és a gázai népünkkel való szolidaritásból leszerelik a városrészekben több éve felállított karácsonyi díszeket, és eltávolítanak minden ünnepre utaló jelképet” - írta az önkormányzat a Facebookon.

A betlehemi városi szóvivő a brit Telegraphnak azt is elmondta, hogy a Hamász „mártírjainak” tiszteletére törölték az ünnepet, mert szerinte az általános palesztinai helyzet amúgy is olyan, hogy az emberek nem igazán szeretnek ünnepelni.

A ciszjordániai Betlehem, amely arról híres, hogy az Újszövetségben Jézus Krisztus születési helye, kijelentette, hogy eltávolítanak minden, az éves karácsonyi ünnepet ünneplő díszítést.

„Most a város lakói szomorúak, dühösek és feldúltak; népünket Gázában hidegvérrel lemészárolják és megölik, ezért egyáltalán nem helyénvaló ilyen ünnepségeket tartani, miközben Gázában mészárlás folyik, Ciszjordániában pedig támadások. Betlehemnek inkább a részvétnyilvánítás és gyász üzenetét kell küldenie” – tette hozzá a szóvivő.


A bemutatott biztonsági kamerák felvételein az látható, amint Izraelből elrabolt személyeket szállítottak be a kórház területére     Fotó: IDF


A döntés természetesen azért került a hírek élvonalába világszerte, mert Betlehem a szülőhelye a hagyomány szerint karácsonykor született Jézus Krisztusnak. A lakosság a városi tanács szerint egyetért a döntéssel, ami azért nem meglepő, mert azóta, hogy a palesztin önkormányzat vette át az irányítást több mint 20 évvel ezelőtt, a keresztények 90 százaléka elmenekült Betlehemből. Az önkormányzat a Telegraph kérdésére azt hozzátette, hogy az imákat és a vallási szertartásokat továbbra is engedélyezik.

Az izraeli hadsereg nyilvánosságra hozott egy felvételt, amelyen állítása szerint az látható, ahogy a Hamász október 7-i támadását követően külföldi túszokat visznek be Gáza legnagyobb kórházába, írja a BBC. Az IDF szerint a bemutatott biztonsági kamerák felvételein az látható, amint Izraelből elrabolt személyeket szállítottak be a kórház területére, majd a folyósokon vitték őket. A közzétett videón elrabolt thaiföldi és nepáli férfiak láthatóak.

Az IDF állítása szerint egyiküket, egy 19 éves katonanőt meggyilkoltak, miután könnyebb sérülésekkel szállították az al-Sifa kórházba. Az erről készült videót közzétették az X-en (Twitter), ám a közösségi portál eltávolította azt a brutalitása miatt.

Főkép forrása:
Wikipedia
Címkék:
#Hamász

Hirdetés

További cikkek