393.93 Ft

368.88 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Még kamatplafonnal is 10 millió forinttal drágább egy 25 milliós lakáshitel, mint két éve

10perc.hu
2023. 10. 13.

A mostani, 7,5-8,5 százalékos THM-ekhez képest akkor 5 százalékos vagy akár az alatti ajánlatokat kínáltak az ügyfeleknek.

Október 9-én csatlakoztak a bankok az önkéntes kamatplafonhoz, és a lakossági lakáshiteleket maximum 8,5 százalékos teljes hiteldíj mutatóval (THM) kínálják. A kormány a THM csökkentésétől a lakáshitelezés és a lakáspiac fellendülését reméli, de ez a THM-szint még mindig jelentősen meghaladja a két évvel ezelőttit, erre pedig még jól emlékeznek az igénylők – olvasható a bank360.hu elemzésében.

A jellemzően 8-8,50 százalék körüli teljes hiteldíj mutató néhány banknál egyszázalékos vagy annál is nagyobb mértékű csökkenést jelent az október 9. előttiekhez képest, és találni több lakáshitelt már hetessel kezdődő THM-mel. A kamatplafonos ajánlatok ugyan érezhetően olcsóbbak a korábbiaknál, azonban a két évvel ezelőtti lakáshiteleknek még a közelében sem járnak.

A Bank360.hu összehasonlításként megnézte, 2021 őszén milyen feltételekkel lehetett felvenni 10 millió forint lakáshitelt 10 éves futamidőre, 400 ezer forint igazolt jövedelemmel. A bankok egy része akkor 5 százalék alatti THM-et kínált a futamidő végéig fix kamatozású hitelekre, így a havi törlesztőrészlet 105 ezer forint körül alakult. A teljes visszafizetendő összeg egy 10 millió forintos hitel esetén 12,5-12,6 millió forint volt, bár ennél lehetett találni drágább ajánlatokat is.

A jelenlegi kamatplafonos lakáshiteleknél a THM 7,53 százalékról indul, a havi törlesztőrészletet nem lehet megúszni 117 ezer forint alatt. A bankok zöménél pedig ez az összeg inkább 120 ezer forint felett van, a THM pedig 8 és 8,5 százalék között. A teljes visszafizetendő összeget ez a különbség a 10 éves futamidő alatt akár kétmillió forinttal is megdobhatja.

Ha ennél magasabb hitelösszeggel, például 25 millió forinttal és 20 éves futamidővel számolunk, végig fix kamatozással, akkor a különbségek még szembetűnőbbek. Két évvel ezelőtt ekkora hitelösszeget akár 4,81 százalékos THM- is fel lehetett venni, 163 ezer forintos havi törlesztőrészlettel. Több bank inkább az 5 százalék feletti THM-et kínált, mivel ekkor a futamidő végéig fixált hitelek valamivel drágábbak voltak, mint a rövidebb kamatperiódussal igényelhetőek. A teljes visszafizetendő összeg 39,2-40,9 millió forint között alakult.

Ha megnézzük ugyanezt a hitelösszeget ma, a kamatplafonos ajánlatok között 7,49 százalék az elérhető legalacsonyabb THM a Bank360.hu lakáshitel kalkulátora szerint, a havi törlesztőrészlet így 197 430 forint. A többi ajánlat esetén mindenhol legalább 203-210 ezer forintos törlesztővel kell számolni. Ez minimum közel 35 ezer forintos különbséget jelent havonta.

A teljes visszafizetendő összeg 47,4 millió forintról indul, a kamatplafon tetejéhez közelítő ajánlatoknál azonban akár 50 millió forint feletti összeggel is számolni kell. Ez pedig több mint 10 millió forintos különbséget is jelenthet a két évvel ezelőtti ajánlatokhoz képest.

Az elmúlt hónapokban, a jegybanki kamatcsökkentések májusi megindulása óta a bankok fokozatos, kisebb lépésekkel mentek lejjebb a THM-ekkel. Most előrehozták az egyébként hosszabb idő alatt várható kamatcsökkentéseiket, ezért az elkövetkező néhány hónapban nem lehet jelentősebb további kamatvágásra számítani tőlük. Az ügyfelek ezért arra számíthatnak, hogy a mostani lakáshiteleknél érdemben jobbakat legkorábban jövőre kaphatnak majd a bankoktól. A két évvel ezelőtti 5 százalék körüli THM-ekre pedig még sokat kell várni a Bank360.hu szakértői szerint.

Főkép forrása:
Pixabay
Címkék:
#hitel

Hirdetés

További cikkek