391.63 Ft

367.66 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Ez az igazi időzített bomba! Milliókat bukhatnak a társasházban élők!

10perc.hu
2023. 09. 30.

Az elavult szerkezeti elemek és az évtizedek óta elmaradt felújítások mind-mind komoly veszélyforrást jelentenek.

Senki sem akar olyan helyzetbe kerülni, hogy a katasztrófavédelem dörömböljön az ajtaján, és az éjszaka közepén el kelljen hagynia az otthonát, ahogy azt sem szeretnénk, hogy több millióval csökkenjen az ingatlanunk értéke. Érdemes tehát időben cselekedni, megismerni és lefektetni a nyugodt és biztonságos társasházi együttélés szabályait.

A társasházakban élő közel 4 millió magyar lakástulajdonos közül sokan nem is sejtik, mennyire befolyásolja az otthonuk értékét az a társasház, melynek falai között élnek. Ki az, aki belegondolt már abba, hogy az otthona nemcsak a neve alatt szereplő terület az ingatlan-nyilvántartásban? Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Ha a közösség nem vigyáz rá és nem tartja karban, a következmények súlyosak lesznek. A gondoskodás hiánya vagy a szakszerűtlen társasházkezelés előbb-utóbb komoly problémákhoz és kiadásokhoz vezet. Az épületek avulnak minden nap, és attól, hogy ma még nem érint egy probléma, biztos lehet benne, hogy a közeljövőben fájni fog. Hacsak nem készül fel a közösség idejében.

Az 1980-as és 1990-es években az állam lehetővé tette a társasházi lakások megvásárlását a bérlőknek, ezzel átadva a felelősséget és költségeket is. Azonban az új tulajdonosok a legtöbb helyen úgy éltek tovább a lakásaikban, mintha még mindig bérlők lennének, és nem költöttek az állagmegóvásra, tovább halogatták az időszerűvé vált felújításokat. A következmények pedig mára tragikusak lettek.

„A társasházi lakástulajdon nemcsak a birtoklásról szól, hanem a felelősségről is. Sokan nem veszik elég komolyan a közös területekkel kapcsolatos kötelezettségeket és problémákat, pedig egy rossz állapotú korlát vagy egy elhanyagolt kémény komoly veszélyforrást jelenthet. A folyamatos állagmegóvás és a szükséges felújítások időben való elvégzése pedig elengedhetetlen. Igen, a zsebünkbe kell érte nyúlni, de az életünk és a vagyonunk védelme érdekében nem szabad ezeken a költségeken spórolni" – jelentette ki Szilber Szilvia, a Lakásvásárlól kézikönyvének szerzője.


Az új építésű lakások tulajdonosai gyakran abban a tévhitben élnek, hogy kevesebb gondjuk lesz az új otthonukkal    Fotó: Freepik


A többlakásos épületek felelős üzemeltetése mára szakmává bonyolódott. Fontos, hogy a tulajdonosok olyan ember mellett döntsenek, akinek a szakértelmében megbíznak. Egy jó közös képviselővel gördülékenyen megy az együttműködés, hiszen kellően tapasztalt, megfontolt, előrelátó és nemcsak a már látható problémákat orvosolja, hanem a rejtett, vagy - szakmai tapasztalatából adódóan - előre látható gondokra is felhívja a figyelmet, és időben intézkedik.

A több mint 10 éves társasházkezelői tapasztalattal rendelkező szakértő hozzátette, sok társasház ellenőrzésekor azzal kellett szembesíteni a tulajdonosokat, hogy ahol nem hajlandó megfizetni a közösség egy jó közös képviselőt, ott előbb vagy utóbb az ingatlanok milliós értékcsökkenésével fizetik meg ennek az árát.

Az új építésű lakások tulajdonosai gyakran abban a tévhitben élnek, hogy kevesebb gondjuk lesz az új otthonukkal. Azonban az üzemeltetési költségek itt is jelentkeznek, csak másképp. A szakhatósági vizsgálatok, mint például a tűzvédelmi berendezések ellenőrzésének elmulasztása is súlyos következményekkel járhat.


Egy ház szigetelése nagyon fontos, hiszen annak elmaradása miatt a rezsiköltség jelentősen megnő    Fotó: Freepik


Komoly családi pénzügyi tervezés nélkül nem szabad lakást venni. Tulajdonosként pedig óriási hiba spórolni az időszerű társasházi állagmegóváson, a szakszerű felújításokon vagy a jogszabályi előírásoknak megfelelő fenntartási költségeken. Aki mindezt nem akarja vagy tudja vállalni, annak célszerűbb elgondolkodnia a bérlésen.

"A lakásvásárlás során számtalan buktató merülhet fel, amiket el lehet kerülni, ha az emberek rendelkeznek a megfelelő tudással. Aki nem tájékozódik, az könnyen kellemetlen meglepetésekkel szembesülhet, amelyek hatalmas anyagi veszteséget okozhatnak" - hangsúlyozza Szilber Szilvia társasházszakértő.

A társasházi élet nem csak a közös költség befizetéséről szól. Minden tulajdonostól aktív részvételt és felelősségvállalást igényel. A problémák ugyanis, amelyekkel társasházi lakástulajdonosként szembesülhetünk, nem oldódnak meg maguktól. Ha nem figyelünk oda a ház állapotára, és nem vesszük észre a jeleket, amelyek arra utalnak, hogy a dolgok rossz irányba haladnak, a problémák csak halmozódnak.

Főkép forrása:
Pixabay

Hirdetés

További cikkek