Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Csak nálunk hat ilyen keményen a gazdaságra a háború? Továbbra is második az európai listán a magyar infláció!

10perc.hu
2023. 09. 19.
Csak nálunk hat ilyen keményen a gazdaságra a háború? Továbbra is második az európai listán a magyar infláció!

Az Európai Unió 27 tagállama közül messze hazánkban a legrosszabb a pénzromlás, a közvetlen előttünk álló lengyeleknél is 6,3 százalékkal kisebb az infláció.

Európában egyedül Törökország küzd nagyobb inflációval, mint Magyarország - írja a Privátbankár Európai Inflációs Körképe nyomán az Index. De két számjegyű inflációval is már mindössze csak négy országban találkozhatunk: Lengyelországban, Szerbiában, Magyarországon és Törökországban.

A portál kiemelte, az augusztusi hónapban ugyan lassult valamelyest a drágulás, azonban a 16,4 százalékos éves ráta még így is messze a legmagasabb a tagországok között. Közvetlen előttünk a lengyelek vannak, ám a magyar infláció még azon is 6,3 százalékkal túlmutat.

Orbán Viktor egyébként múlt pénteken éppen arról beszélt szokásos vasárnapi rádió interjújában, hogy "türelmetlen és dühös az infláció miatt, hiszen hiába próbálja kormánya hatósági intézkedések sorával csökkenteni a fogyasztóiár-indexet, az csak kis lépésekben megy lefelé".

"Az infláció tavaly szeptemberben lőtt ki igazán, amikor – döntően a rezsicsökkentéssel érintett kör szűkítése miatt – egyetlen hónap alatt 4,5 százalékponttal emelkedett az éves ráta, már most biztosra vehető, hogy nem teljesül azon kormányzati vágyálom, miszerint már októberben egy számjegyű lehet a hazai fogyasztóiár-index" - írják az elemzésben.

Az Index megjegyezte, a decemberre megígért 7 százalékos inflációnak valószínűleg már most búcsút inthetünk.

Főkép forrása:
Pixabay
Címkék:
#Infláció

További cikkek