386.18 Ft

355.40 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Románia már régen lehagyott minket, csak Bulgáriát előzzük meg életszínvonalban az egész Unióban

10perc.hu
2023. 08. 11.
Románia már régen lehagyott minket, csak Bulgáriát előzzük meg életszínvonalban az egész Unióban

Az uniós átlag 90 százalékát közelítették a magyarországi élelmiszerárak tavaly – az Eurostat kimutatása szerint.

Két kutatás eredményéről számolt be az RTL híradója. Az Eurostat mérése szerint 2022-ben 4,4 százalékponttal az uniós átlag 89,9 százalékára emelkedtek az élelmiszerárak Magyarországon. Már 12. hónapja, hogy nálunk drágul legjobban az élelem az unióban. Miközben Ausztriában 107, Szlovákiában pedig nagyjából 102 százalékra rúgott az árszínvonal, Lengyelországban a 74, Romániában pedig a 72 százalékát sem ért el a tagállamok átlagának.

A GKI szerint azonban a magyar fizetésekből kevesebbre telik, mint máshol. Úgy számolnak, már csak Bulgáriában rosszabb az életszínvonal az Unióban, mint nálunk.

„Míg Románia messze volt mögöttünk 2010-ben, 2022-ben már a kereseti színvonalban előzte a magyarokat, idén már eléggé látványosan. És ugyanez igaz a lengyelekre is. Magyarország itt a sereghajtó” – mondja Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója.

Az Eurostat eltérő árszínvonal figyelembevételével készült kimutatása szerint egy átlagos magyar tavaly az uniós átlag 72 százalékát költötte fogyasztásra, 16 százalékponttal kevesebbet, mint egy átlagos román.

Főkép forrása:
Freepik
Címkék:
#Románia

Hirdetés

További cikkek