Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

A magyarok majdnem fele nem nyaralhat idén

10perc.hu
2023. 07. 16.
A magyarok majdnem fele nem nyaralhat idén

A legtöbben azért nem mennek sehova pihenni, mert nincs rá pénzük, míg a nyaralók többsége belföldön pihen.

A magyarok 41 százaléka nem tervez idén nyaralni, derül ki az Euronews által megrendelt felmérésből. A válaszadók mindössze 59 százaléka nyaralt vagy fog még nyaralni idén az ezer fős mintán készített, nemre, korra, iskolai végzettségre és településtípusra reprezentatív kutatás szerint.

A különböző demográfiai csoportok közül az 50 évnél idősebbek (56%), a kisvárosokban élők (47%) és a kelet-magyarországiak (46%) az átlagosnál jóval nagyobb eséllyel válaszolták azt, hogy egyáltalán nem nyaralnak 2023-ban. A diplomások (29%) és a fiatalok (26, illetve 35%) kevésbé hajlandóak elengedni a nyaralást az átlagnál – számolt be a hvg.hu.


A külföldön nyaraló magyarok több mint fele (51%) szerint olcsóbban kijönnek, mint otthon     Fotó: Freepik


Aki nem megy nyaralni, az elsősorban az anyagi erőforrások hiányára hivatkozik (64%), míg az idén nem nyaralók 20%-a máskor sem szokott nyaralni. Jól érzékelhető, hogy a csak érettségivel rendelkező válaszadók 71%-a egyébként el szokott utazni nyáron, de idén anyagi okokból nem tud. A válaszadók 14%-a azért nem megy nyaralni, mert nincs kivel.

Az úticélok tekintetében a válaszadók 52%-a azt válaszolta, hogy csak belföldre utazik, 14% csak külföldre, míg 27% külföldre és belföldre is. A tizenéves nyaralók utaznak külföldre a legmagasabb arányban (23%), míg a negyvenesek az átlagnál szívesebben pihennek kizárólag hazai nyaralóhelyeken (62%). A külföldi nyaralás célpontjai között a legnépszerűbb a tengerpart (54%). A külföldön nyaraló magyarok több mint fele (51%) szerint olcsóbban kijönnek, mint otthon.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek