386.18 Ft

355.40 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Franciaországban és Romániában is lassult az infláció júniusban

10perc.hu/MTI
2023. 07. 13.
Franciaországban és Romániában is lassult az infláció júniusban

Romániában a júniusi infláció mértéke kevesebb a fele, mint Magyarországon.

Romániában néhány tized százalékkal tovább lassult az infláció júniusban: az országos statisztikai intézet (INS) csütörtökön közzétett adatai szerint 10,3 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak, mint egy éve a májusi 10,6 százalék után.

A legnagyobb mértékben az élelmiszerárak nőttek, átlagosan 17,88 százalékkal, míg a nem élelmiszer jellegű termékek 4,84, a szolgáltatások pedig 11,5 százalékkal drágultak.

A fogyasztói árak emelkedése nem állt meg, májushoz képest átlagosan 0,40 százalékos drágulást mért az INS, ezen belül  viszont a további áremelkedésért a szolgáltatások 0,84 százalékos és a nem élelmiszer jellegű termékek 0,62 százalékos drágulása volt a felelős, míg az élelmiszerek ára az utóbbi egy hónapban már átlagosan 0,1 százalékkal csökkent.

Romániában az éves infláció tavaly novemberben 16,8 százalékon tetőzött, azt követően - a februári megtorpanástól eltekintve - enyhe lassulás következett.

Fotó: Pixabay (Bukarest)


Franciaországban is lassult a fogyasztói áremelkedés júniusban

A francia statisztikai hivatal, az Insee csütörtökön végleges adatként azt közölte, hogy éves szinten tavaly március óta a legalacsonyabb szintre, 4,5 százalékra lassult az infláció júniusban a májusi 5,1 százalékról.

Júniusban a fogyasztói árak 0,2 százalékkal nőttek májussal összevetve, amikor 0,1 százalék csökkenést jegyeztek fel.

Az energiaárak a májusi 2 százalékos emelkedés után 3 százalékkal csökkentek a múlt hónapban éves összevetésben, miközben az élelmiszerárak növekedése 14,3 százalékról 13,7 százalékra mérséklődött. A szolgáltató szektor inflációja a májusival megegyező, 3 százalék volt júniusban.

Mindeközben Magyarországon az infláció mértéke júniusban 20.1% volt.

Főkép forrása:
Pixabay (Párizs, Eiffel-torony)

Hirdetés

További cikkek