Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Egyre többen kérnek különleges búcsúztatást, holott drasztikusan megdrágult a temetkezés

10perc.hu
2023. 07. 13.
Egyre többen kérnek különleges búcsúztatást, holott drasztikusan megdrágult a temetkezés



A gyász folyamata soha nem könnyű. Az elvesztés fájdalma és a búcsúzás nehézségei mindenkit megérintenek.

A koporsós temetés csaknem 10 százalékkal, a hamvasztás pedig több mint 11 százalékkal drágult, míg a 2 évvel ezelőtti árakhoz viszonyítva pedig 40 százalékkal emelkedtek a temetkezési költségek.

Az utóbbi időben egyre többen döntenek úgy, hogy egyedi és különleges búcsúztatást szeretnének. Az urnás temetés napjainkra egyeduralkodóvá vált: a fővárosiak mintegy 90 százaléka részesíti előnyben az urnás temetést. Ezen kívül egyre többen döntenek alternatív megoldások, mint például a szórás vagy a hajós temetés mellett is.

Fotó: Pixabay (Illusztráció)


A gyászban is spórolásra kényszerülnek a magyarok.

Január óta drasztikusan emelkedtek az árak, a koporsós temetés csaknem 10 százalékkal, a hamvasztás pedig több mint 11 százalékkal drágult. A 2 évvel ezelőtti árakhoz viszonyítva pedig 40 százalékkal emelkedtek a temetkezési költségek, elsősorban az infláció és a megemelkedett rezsi miatt – számolt be az ATV Híradó.

Tavaly óta azonban a temetőben a bérleti költségek is nőttek, így az árusok is kénytelenek voltak árat emelni. A sírhelyet 25 évre míg az urna helyét 10 évre kell megvásárolni. Nagy a különbség a budapesti és a vidéki temetők árazásában.

Nem ritka az 500 és 1 milliós sírhely a legfrekventáltabb budapesti temetőben, a Farkasrétiben. Vidéken ugyanakkor ez jóval olcsóbb. Erre jön azonban még a sírkő és a koporsó ára. A bérek és energiaárak miatt a kőfaragók kénytelenek voltak 30-40 százalékkal megemelni az árakat. 

Így 550 ezer forinttól indul egy egyszemélyes márvány sírkő. Összességében ugyanakkor mind a hagyományos mind a hamvasztásos temetkezési forma több mint 40 százalékkal kerül többe, mint két évvel ezelőtt.

,,A szolgáltatások árai is növekedtek, a kellékeink is, az előállított termékek is, ennek nagyon nagy befolyásoló tényezője a kialakult energiagazdaság, meg a tavalyi év válsága, illetve folyamatosan nőnek a bérek is és nálunk a mi munkánk abszolút emberhez kötött" – fogalmazott Palkovics Katalin, a Magyar Temetkezési Szolgáltatók Országos Szakegyesületének elnöke.

A temetkezési szokások ugyanakkor jelentősen átalakultak az elmúlt években, a hamvasztás még gyakoribbá vált, sőt van, aki urnahelyet sem vesz már. Az a tendencia is egyre gyakoribb, hogy az urnát hazaviszik magukkal az emberek vagy elszórják máshol a hamvakat.

Január óta a koporsós temetés ára 9,9 százalékkal nőtt, a hamvasztás pedig még többel 11,1 százalékkal drágult. 2019 eleje óta pedig gyakorlatilag megduplázódott a kettő árkülönbsége.

Főkép forrása:
Pixabay (Illusztráció)

További cikkek