395.30 Ft

371.07 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

A csok elvesztése több tízmillióval növeli a lakásszerzés árát

10perc.hu
2023. 07. 11.

Jelenleg egy 15 millió forintos csokos lakáskölcsönért húsz év alatt kevesebb, mint 20 millió forintot fizethetünk vissza a banknak, míg egy ugyanilyen összegű és futamidejű piaci lakáshitelért már 31 milliót.

A kormány 2024-től átalakítja a gyereket nevelők és vállalók számára elérhető családi otthonteremtési kedvezmény (csok) szabályait. Bár az új szabályokról mindeddig nem adtak ki rendeletet, az az eddigi közlések alapján a támogatás jövőre már nem lesz elérhető az 5000 lélekszámúnál nagyobb településeken. Ez arra ösztönözheti a nagyobb településeken élő családokat, hogy még az idén vegyék igénybe a csokot és a csok hitelt a lakásvásárláshoz vagy -építéshez.

Amennyiben 2024-től nem lesz elérhető az 5000 főnél nagyobb településeken a csok, akkor a családok (akiknek tagjai nem csak házastársak, hanem élettársak és egyedülálló szülők is lehetnek) elesnek a gyerekek számától függően 600 ezer és 10 millió forint közötti összegű csok támogatástól, valamint az ahhoz igényelhető, kedvezményes csok hiteltől.

Jelenleg egy 15 millió forintos csokos lakáskölcsönért húsz év alatt kevesebb, mint 20 millió forintot fizethetünk vissza a banknak, míg egy ugyanilyen összegű és futamidejű piaci lakáshitelért már 31 milliót. A “városi csok” megszüntetése miatt jövőre egy 60 milliós lakás megvásárlása akár több mint 30 millió forinttal nagyobb hitelterhet jelenthet egy háromgyerekes családnak húsz év alatt, mintha azt idén vennék meg - derül ki a Bank360.hu számításaiból.

Nettó 600 ezer forint jövedelmet kell igazolni a legkedvezőbb lakáshitelekhez. Az MBH 8,88 százalékos THM mellett felvehető kölcsönének (ahol 8,54 százalék a kamat) 130 702 forint a havi törlesztője, amiért a 20 éves futamidő alatt összesen 31 375 680 forintot kell az adósoknak visszafizetni. (A hitel teljes díja 16 375 680 forint).

Ha egy 60 millió forint forgalmi értékű lakás megvásárlásához egy háromgyerekes, illetve annyit vállaló család rendelkezik 20 millió forint önerővel és igényli a 10 milliós csok-támogatást, akkor még 30 milliót kell hitelből előteremtenie. A 15 milliós csok hitel mellé 15 milliós piaci hitelt kell felvenni. Ezek havi törlesztője – a fenti példák alapján – összesen 214 ezer forint, ami húsz év alatt összesen mintegy 51,3 millió forint visszafizetését jelenti.

Amennyiben a család nem lesz jogosult jövőre a „városi csokra”, akkor a 20 millió forint önerő mellé 40 millió forint piaci lakáshitelt kell felvenniük a lakásvásárláshoz. Jelenleg ilyen összegű hitel 600 ezer forint vagy magasabb nettó jövedelemmel igényelhető 8,7-8,9 százalékos THM-mel és 343-348 ezer forint havi törlesztővel. Ezért húsz év alatt 82,4-83,7 millió forintot kell visszafizetni. Így ebben az esetben a jővőre halasztott lakásvásárlás csok nélkül több mint 31 millió forinttal nagyobb hitelterhet jelenthet húsz éves futamidővel számolva a családnak.


A csokkal további, milliókban mérhető kedvezmény is jár. A csokkal vásárolt új vagy használt ingatlan mentesül az illetékfizetés alól. Ez a visszterhes vagyonátruházási illeték (köznyelvben vagyonszerzési illeték), amelynek mértéke az ingatlan forgalmi értékének 4 százaléka. A csokot igénybe vevők még az újépítésű ingatlanok után kifizetett 5 százalékos általános forgalmi adót (áfa) is visszaigényelhetik, azaz áfamentesen vásárolhatnak ilyen otthont.

Mindez jelenleg egy 60 millió forintos ingatlan esetén 2,4 millió forint illetékmentességből és 3 millió forint áfa-visszaigénylésből származó megtakarítást jelent a családoknak. A csokot igénybe vevő építkező családok 5 millió forintig visszaigényelhetik az áfát, amitől ugyancsak elesnek, ha nem kaphatnak csokot.

Főkép forrása:
Freepik
Címkék:
#CSOK

Hirdetés

További cikkek