Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

A diákhitel sem úszta meg! Három százalékkal emeli a kormány kamatát

10perc.hu
2023. 06. 24.
A diákhitel sem úszta meg! Három százalékkal emeli a kormány kamatát

Júliustól a jelenlegi 4,99 százalék helyett már 7,99 százalék kamatot kell fizetni az év végéig a szabad felhasználású formájára.

A lakossági jelzálogkölcsönökre és a kkv-s hitelekre vonatkozó kamatstopot követően tavaly decemberben a kormány a diákhitelre is kamatsapkát húzott. A szabad felhasználású, Diákhitel1 konstrukció kamatát rögzítette 2023. június 30-ig az akkor érvényes, 4,99 százalékos szinten. A Diákhitel2, amely a képzések költségeinek a fedezésére vehető fel, továbbra is kamatmentes maradt – írta a Bank360.hu.

A kormány a Diákhitel szabad felhasználású formájára a 4,99 százalékos kamatot emelte meg júliustól jelentősen, 7,99 százalékra. Ez az érték 2023. december 31-ig lesz érvényes. A Diákhitel Központ oldalán a Gazdaságfejlesztési Minisztériumra hivatkozva azt közlik, hogy a jelenlegi szabályok szerint egyébként 14 százalékra kellett volna emelni a kamatot az aktuális referenciamutatók alapján.

A Diákhitel1-et a felsőoktatásban tanulók tudják igényelni, havonta 15-150 ezer forint közötti összegben, a folyósítás pedig történhet havonta vagy félévente egy összegben is. A törlesztést a hallgatói jogviszony megszűnése után kell elkezdeni. A futamidő sem fix, a törlesztőrészleteket minden esetben az aktuális jövedelem alapján határozzák meg.


Sok fiatalnak okozhat gondot, hogy a kormány a Diákhitel szabad felhasználású formájára a 4,99 százalékos kamatot emelte meg júliustól jelentősen, 7,99 százalékra    Fotó: Freepik


Ha a 30. életévét be nem töltött hitelfelvevő nőnek a felsőoktatási tanulmányai alatt vagy azok sikeres befejezését (az oklevél megszerzését) követő két éven belül gyermeke születik, vagy gyermeket fogad örökbe, a fennálló hallgatói hiteltartozása száz százalékának megfelelő összegű vissza nem térítendő támogatásban részesül.

Harminc év feletti diákhitelesnél egy gyermek vállalása esetén felfüggeszthető a törlesztés, emellett kamattámogatás vehető igénybe, két gyermek esetén elengedik a diákhitel tartozás felét, három gyermek vállalása esetén pedig a teljes fennálló tartozást.

Főkép forrása:
diakhitel.hu

Hirdetés

További cikkek