Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

SZÉP-kártya: már megint a kisboltok lehetnek a vesztesek

10perc.hu
2023. 06. 21.
SZÉP-kártya: már megint a kisboltok lehetnek a vesztesek

A munkáltató utalhat még idén a kártyákra pénzt akkor is, ha a keret már kimerült és már nem csak vendéglátóhelyeken vásárolhatunk ételt cafetériából.

Augusztus elsejétől ismét lehet majd SZÉP-kártyával fizetni az élelmiszerért, és már nem csak meleg ételre, hanem hideg élelmiszer vásárlására is fordítható.  Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a Pénzcentrumnak azt mondta: szerinte a boltok forgalma és bevétele is megnő, ami rájuk is férne az utóbbi hónapok komoly bezuhanása után.

„Az intézkedés forgalomnövekedést fog hozni azoknak az élelmiszerüzleteknek, akik elfogadják a SZÉP-kártyát. A kisebb boltok esetében pedig azt lehet mondani, hogy természetesen mindenki dönthet arról, elfogadja-e a SZÉP-kártyát, de jelentős csábereje van a vásárló számára is augusztustól, ha egy adott üzletben lehet ezzel a kártyával is fizetni” – fogalmazott az OKSZ főtitkára.

Másként látja a helyzetet Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Szerinte egyáltalán nem biztos a jelenlegi inflációs környezetben, hogy a boltokban bevételnövekedés lesz csak azért, mert ismét vásárolhatnak hideg ételt az emberek SZÉP-kártyával. Ugyanakkor azt nem vitatja, hogy jó döntést hozott a kormány a lehetőség újbóli megnyitásával.


Az intézkedés forgalomnövekedést fog hozni azoknak az élelmiszerüzleteknek, akik elfogadják a SZÉP-kártyát     Fotó: Spar


„Azt egyelőre viszont nehéz megmondani, hogy bárki realizálhat-e forgalomnövekedést, ezt majd később, az adott időszak adataiból tudjuk meg egyértelműen. Személyes véleményem az, hogy nem: a jelenlegi inflációs környezetben ez egy olyan intézkedés, ahol a lakosság több pénzt költhet élelmiszerre, de volumennövekedést ez nem jelent – jelentette ki Neubauer Katalin.

Azt is elmondta, hogy azok a kisboltok, akik nem fogadnak el SZÉP-kártyát, hátrányba kerülhetnek. „Kétségtelen, hogy a kisboltoknak hátrányos az intézkedés, ahol nem fogadják el a SZÉP-kártyát. Ugyanakkor ezek a kisboltok jellemzően családi vállalkozásként működnek, akik eleve önellátásra rendezkedtek be, tehát azt hiszem, így is megtalálják majd a módját, hogy megtartsák a vásárlói körüket - tette hozzá.

Abban viszont biztos, hogy a nagy láncoknál már adottak a feltételek a SZÉP-kártyával való fizetéshez, ahol pedig mégsem, ott elég idő van augusztus elsejéig pótolni a hiányosságokat.


Azok a kisboltok, akik nem fogadnak el SZÉP-kártyát, hátrányba kerülhetnek     Fotó: MTI/Bodnár Boglárka


A Spar bejelentette, már most minden készen áll. „Igen, az összes létező típust elfogadjuk augusztus elsejétől. Az infrastruktúra készen áll, a vásárlók számára pedig semmilyen extra díjat nem számítunk fel SZÉP-kártyás vásárlás esetében. A forgalomnövekedéssel kapcsolatban azonban nem szeretnénk a jövőt érintő találgatásokba bocsátkozni” - írta az áruház kommunikációs munkatársa.

A Tesconál még zajlik a szükséges "átállás", de az áruház augusztusra biztosan minden készen áll majd. „Azon dolgozunk, hogy augusztus 1-étől újra el tudjon indulni a SZÉP kártyát fizetés a Tescónál. A SZÉP kártyás fizetésért nem számolunk fel extra díjat” – közölte az áruházlánc.

Az Auchan áruházakban helyben fogyasztott meleg ételt most is lehet venni SZÉP-kártyával, így gyakorlatilag minden készen áll. „Az összes üzletünkben elfogadjuk a SZÉP-kártyát augusztustól. A grill pulton jelenleg is lehet fizetni helyben fogyasztott élelmiszerek esetében, így plusz fejlesztést nem igényel ennek a szolgáltatásnak a kiterjesztése és alkalmazása üzleteinkben. A SZÉP-kártyával bonyolított vásárlásnak nincs külön díja, ugyanúgy működik, mint a bankkártyás vásárlás” - tudtuk meg az Auchantól.

Főkép forrása:
kormany.hu

További cikkek