Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Takarékossági intézkedés vagy 200 milliárdos megszorítás?

10perc.hu
2023. 06. 15.
Takarékossági intézkedés vagy 200 milliárdos megszorítás?

A 2024-es költségvetésről szóló törvényjavaslatban a rendőrségtől a bíróságokig, az egyházaktól a civilek támogatásáig, a kultúrától a határon túli köznevelésig száznál is több területtől vonnak el jelentős pénzeket.

Bár Orbán Viktor miniszterelnök és Varga Mihály pénzügyminiszter számos alkalommal azt mondta, hogy Magyarországon nincs és nem is lesz megszorítás, a 2024-es költségvetésről szóló törvényjavaslatból mégis úgy tűnik, hogy a takarékossági intézkedés címszó alatt jelentős megszorításra készül a kormány jövőre.

Azt már a május 30-án benyújtott tervezetből is lehetett tudni, hogy a kormány bizonyos területeken 10 százalékos kiadáscsökkentést tervez. Illetve felkérte az irányítása alá nem tartozó szervezetek vezetőit hasonló mértékű takarékossági intézkedések érvényesítésére – írta az mfor.hu.

A 242-es oldalas dokumentumhoz azonban a napokban csatolták a két kötetes, közel ezer oldalas fejezeti indoklásokat, amiből már pontosan lehet látni, hogy valójában mit is jelentenek ezek a takarékossági intézkedések és milyen területeket érint. Ha mindent beleszámolunk, akkor mintegy 200 milliárd forintos csomagról van szó, ami gyakorlatilag a költségvetés minden fejezetét érinti a kultúrától az ügyészségig.


Már zajlik a 2024-es költségvetés vitája a Parlamentben     Fotó: parlament.hu


A bíróságok 2024. évi költségvetése a takarékossági intézkedések eredményeként 3 milliárd forinttal csökkentésre kerül. A szövegben amúgy 186 esetben fordul elő a takarékossági intézkedés szófordulat, a megszorítás szót pedig tényleg nem is ismeri ez a kormány.

Íme még néhány takarékossági intézkedés, a számok elvonásként értendők:

  • Kúria: 505 millió forint,
  • Integritás Hatóság: 402 millió forint,
  • Legfőbb Ügyészség: 3,4 milliárd florint,
  • Civil szervezetek támogatása: 797 millió forint,
  • Egyházi támogatások: 3,2 milliárd forint,
  • Magyar Falu Program: 5,2 milliárd forint,
  • Rendőrség: 3,8 milliárd forint,
  • Határon túli köznevelési feladatok: 935 millió

Még nagyon sokáig lehetne folytatni a felsorolást, mert az Erzsébet-táboroktól a Liget-projektig, az agrártámogatásoktól a művészeti támogatásokig mindent érint a takarékossági intézkedésnek nevezett megszorító csomag. Még az állami kitüntetések mellé járó pénzt is csökkentik, így rosszul jár, aki éppen 2024-ben kap majd valamilyen díjat az államtól.


Ha mindent beleszámolunk, akkor mintegy 200 milliárd forintos csomagról van szó     Fotó: Freepik


A nagyobb tételek sem maradtak ki a takarékossági intézkedésekből. Ezekből kiemelkedik a vasúti fejlesztések előirányzata, ahol közel 33 milliárd forintot fogtak vissza. A művészeti tevékenységek támogatásából 11,4 milliárd forintot húztak ki, a turisztikai fejlesztéseknél pedig 13 milliárd forint lett a takarékosság áldozata, de a kormányzati infokommunikációs szolgáltatásokra is 14,9 milliárd forinttal kevesebb jut.

A nagy takarékosságnak személyzeti károsultjai is vannak. Az már kiderült, hogy a napokban 661 embernek mondanak fel a Magyar Államkincstárnál. egy 4000-es kormányhatározatban a minisztériumoknál és háttérintézményeiknél összesen 2614 álláshely megszüntetését rendelte el a kormány. Ha pedig mindehhez hozzátesszük, hogy maradnak az extraprofitadók, emelik a jövedéki adót és a kormány új adót vetett ki a lakossági megtakarításokra is, akkor már egy nagyon nagy megszorítási csomag képe sejlik fel.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek