Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

A nyugdíjmegtakarításokat egyáltalán nem, míg az életbiztosításokat lépcsőzetesen érinti a kormány új adója

10perc.hu
2023. 06. 03.
A nyugdíjmegtakarításokat egyáltalán nem, míg az életbiztosításokat lépcsőzetesen érinti a kormány új adója

A mostani 15 százalékos kamatadó mellett július elsejétől 13 százalékos szociális hozzájárulást is fizetni kell a megtakarításokból származó jövedelem után.

Az állampapír-befektetéseket, a nyugdíj-előtakarékossági számlán, illetve a tartós befektetési számlán kezelt vagyonokat nem érintik az új szabályok, az életbiztosításoknál felmenő rendszerben jelenik meg az új teher – mondta az InfoRádióban Lóga Máté, a gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkár.

A kormány új adót vezetett be a megtakarításokra. Ennek értelmében a mostani 15 százalékos kamatadó mellett július elsejétől 13 százalékos szociális hozzájárulást is fizetni kell a megtakarításokból származó jövedelem után. A szabályozás felmenő rendszerben érinti az öngondoskodás szempontjából meghatározó termékeket, így az önkéntes nyugdíjpénztárban vagy a nyugdíj-előtakarékossági számlán lévő megtakarításokat is.

Lóga Máté arról beszélt, hogy az intézkedések három gazdaságstratégiai célt szolgálnak:

  • a lakossági megtakarítások reálértékének védelmét
  • az állam önfinanszírozásának elősegítését
  • az állam finanszírozási költségeinek csökkentését

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, szabályozás nem érinti az öngondoskodás szempontjából meghatározó súlyt képviselő termékeket. Így az állampapír-befektetéseket, a nyugdíj-előtakarékossági számlán, illetve a tartós befektetési számlán kezelt vagyonokat.

Lóga Máté úgy látja, hogy "a biztosításoknál alapvetően nem az a fő szempont, hogy valaki hozamot realizáljon, inkább az, hogy a vagyonát, a családtagjait biztonságban tudja". Ugyanakkor minden életbiztosítás mögött valamilyen befektetési termék áll, ezért egyértelműsítette, hogy a felmenő rendszerben történő szabályozás mindig az új állományok felépítésére terel, de "a már meglévő megtakarításokat ez az intézkedés nem érinti".

Főkép forrása:
Freepik
Címkék:
#Biztosítás

Hirdetés

További cikkek