Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Meg kéne adóztatni a nyugdíjakat, mindenki jobban járna! Igaza van a szakértőnek?

10perc.hu
2023. 05. 29.
Meg kéne adóztatni a nyugdíjakat, mindenki jobban járna! Igaza van a szakértőnek?

Volt olyan terv, hogy 2013. január elsejétől bruttósítják a nyugdíjakat, de ebből nem lett semmi – pedig mindenki jobban járt volna vele.

A nyugdíjszakértő szerint a kuriózumnak számító magyar nettó nyugdíj nem főnyeremény, de nem pont ez a baj vele. Ha a nyugdíjasok egyértelműen és láthatóan részt vehetnének a közterherviselésben, akkor sokkal inkább érezhetnék magukat a társadalom egyenrangú tagjának.

A magyar nettó nyugdíjszámítás igazi hungarikum, hiszen más országok nyugdíjrendszeriben a bruttó keresetek alapján bruttó nyugdíjat állapítanak meg – fejtette ki Farkas András nyugdíjszakértő a 24.hu-nak, aki sokkal inkább híve lenne a bruttó nyugdíjnak, ugyanis sokkal egyszerűbben lehetne nyomon követni és kiszámítani a nyugdíjvárományt.


Jellemzően egészségbiztosítási járulékot, illetve hosszú távú ápolási járulékot szednek nyugaton a nyugdíjasoktól      Fotó: Pixabay


Ha bruttó nyugdíj lenne, akkor a nyugdíj nettó összegét az határozná meg, milyen kedvezményes adó- és járulékterheket alkalmaznának rá. A nyugdíjszakértő megemlítette, volt olyan terv, hogy 2013. január elsejétől bruttósítják a nyugdíjakat, de ebből nem lett semmi. Pedig szerinte mindenki jobban járt volna vele.

Az összes európai nyugdíjrendszer bruttó – van ahol a nyugdíjat terheli kedvezményes adó, máshol adómentesnek számít, és mindenhol valamennyi járulékot is vonnak belőle. Jellemzően egészségbiztosítási járulékot, illetve hosszú távú ápolási járulékot szednek a nyugdíjasoktól, hiszen ők azok, akik az ápolással leginkább érintettek lehetnek. Így a bruttó nyugdíjjal összegszerűen is jobban járhatnának az érintettek, amennyiben nálunk is a bérnél kedvezőbb közterhet kellene levonni belőle.

Főkép forrása:
Freepik

Hirdetés

További cikkek