Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

CSOKolózni akarsz? Vigyázz, megváltoztak a szabályok

10perc.hu
2023. 05. 15.
CSOKolózni akarsz? Vigyázz, megváltoztak a szabályok

A családoknak több ideje lesz például a lakásfelújításra, és egy alkalommal az építési munkálatok és azok költségvetése is módosítható.

Már megjelent az a kormányrendelet, amely a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) és a falusi csok szabályain is változtat. Utóbbinál egy újabb községgel, a Csongrád-Csanád vármegyében található Tömörkénnyel bővül a preferált kistelepülések listája. A falusi csok esetében további, minden igénylőre vonatkozó módosítás, hogy a korszerűsítési munkálatok elvégzésére előírt határidő 1 évvel meghosszabbodik, a támogatási szerződés megkötésétől számított 3 évről négyre nő.

A csoknál és a falusi csoknál is mód lett arra, hogy a támogatott személy a határidő lejártát megelőzően egy alkalommal kérje a banktól a vállalt építési, korszerűsítési munkálatok vagy azok költségének megváltozása miatt a támogatási szerződés és a költségvetés módosítását, ha így is biztosítható az előírt feltételek teljesülése.

A csok esetében a vállalkozás székhelyét akár utólag is be lehet jelenteni a támogatással megszerzett ingatlanba. Így a támogatási jogviszonyt követően létrejött gazdasági társaságok vagy egyéni vállalkozások székhelyét bejelenthetik a családi otthonteremtési kedvezménnyel érintett lakásba vagy házba, ahogy arra a támogatási jogviszony létesítésével egyidejűleg jelenleg is lehetőség van. Egyszerűsödnek továbbá az előírt bentlakás feltételei is.


A vállalkozás székhelyét akár utólag is be lehet jelenteni a támogatással megszerzett ingatlanba      Fotó: Freepik


A csoknál adminisztrációs könnyebbséget jelent, hogy megszűnik a támogatott személy lakcímbejelentésének igazolási kötelezettsége. Eddig ezt a támogatást igénybe vevőnek a hitelező bankjánál kellett igazolnia a lakcímkártyával, amelyen már a támogatásban szereplő lakóingatlan szerepel.

Ehelyett a Magyar Államkincstár ellenőrzi a lakcímlétesítés megtörténtét. Erre a jelenlegi szabályok szerint 90 nap van a csok folyósítását követően. Az automatikus ellenőrzés a módosítás utáni új igényléseknél kezdődik meg. Ezen felül az eddigi 60 napról 90 napra hosszabbodik a vállalt gyermekek megszületésének bejelentésére vonatkozó határidő.

A módosítás bevezeti az életvitelszerű bentlakás fogalmát, és bekerültek a rendeletbe a kisajátítás miatti elidegenítés szabályai, valamint pontosították a gyermekelhelyezésre és a lakóhely létesítésére vonatkozó rendelkezéseket.

Főkép forrása:
Pixabay
Címkék:
#CSOK

Hirdetés

További cikkek