Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

A háborús veszélyhelyzetben és a rekordinfláció ellenére 660 milliárdra nőtt Mészáros Lőrinc vagyona

10perc.hu
2023. 05. 11.
A háborús veszélyhelyzetben és a rekordinfláció ellenére 660 milliárdra nőtt Mészáros Lőrinc vagyona

A tavalyi évet rekordméretű gyarapodással zárták a 100 leggazdagabb magyar listájának élén álló üzletemberek – főleg az első három helyezett.

Azért vannak olyanok is szép hazánkban, akiket annyira nem sújt ez a jelenlegi vészjósló gazdasági helyzet. Megőrizte vezető helyét a magyar gazdagok listáján Mészáros Lőrinc. A 100 leggazdagabb magyar című kiadvány csütörtökön megjelent, 2023-as összesítése szerint 660 milliárd forintos becsült vagyonával jelenleg ő Magyarország leggazdagabb embere. Utána következik Csányi Sándor, 50 milliárdos különbséggel, azaz 610 milliárddal, míg a harmadik Felcsuti Zsolt vagyonát 460 milliárd forintra becsülték.

Egy évvel korábban még 460 milliárd, illetve 420 milliárd forint állt Mészáros és Csányi neve mellett. A harmadik helyen álló Felcsuti Zsolt gyarapodása is figyelemre méltó: az előző évi 345 milliárd forintról 460 milliárdra hizlalta vagyonát. A fenti jelentős növekedésben nem csupán az érintett cégek teljesítménye, tőzsdei árfolyama játszott meghatározó szerepet, hanem a rekorder hazai infláció és a forint korábbi leértékelődése is – számolt be az Infostart.

Az első tízben idén nem volt nagy változás: a hármas élbolyt Gattyán György követi 366 milliárddal, az ötödik helyen pedig Veres Tibor áll 320 milliárd forinttal. A hatodik leggazdagabb Szíjj László (280), a hetedik Jellinek Dániel (276), a nyolcadik Bige László (233), a kilencedik Széles Gábor (208), végül Kasza Lajos (147,5) zárja az első tízet.


Egy év alatt összesen 1431,7 milliárd forinttal tudták növelni vagyonukat, így ennek nagysága idén 7655,2 milliárd forint    Fotó: Freepik


A leggazdagabb száz közé idén legalább 14,5 milliárdos vagyonnal lehetett bekerülni, ezt a limitet mindössze négyen ugrották meg újoncként. Futó Gábor és a Piukovics fivérek az ingatlanfejlesztésben jeleskednek, Papp Edward az informatikában, Tarány Gábor pedig acélszerkezetek gyártásában.

A legtehetősebb magyarok között a tavalyi kiadáshoz hasonlóan idén is két hölgyet találni. Hermann Kamilla, az Indotek résztulajdonosa 52 milliárdos vagyonával a 38. helyet foglalja el, a családjával együtt a BIF ingatlanfejlesztő vállalkozás 66 százalékos pakettjével rendelkező Schmidt Mária pedig a 46. helyen áll, 43 milliárd forintos vagyonnal.

Nagyot nőtt tavaly a leggazdagabb magyarok összvagyona is. Egy év alatt összesen 1431,7 milliárd forinttal tudták növelni vagyonukat, így ennek nagysága idén 7655,2 milliárd forint. Ez több mint a duplája a 2020–2021 közötti vagyongyarapodásnak, amely akkor 636,8 milliárd forintra rúgott. A száz leggazdagabb összvagyonának majdnem felét – 3560,5 milliárd forintot! – a lista első tíz helyezettje birtokolja, ami szintén rekordnak számít.

Főkép forrása:
MTI/Bodnár Boglárka

Hirdetés

További cikkek