Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Ha van még türelmed, olcsóbban vehetsz majd ingatlant

10perc.hu
2023. 04. 05.
Ha van még türelmed, olcsóbban vehetsz majd ingatlant

A KSH friss lakáspiaci árindexe már 2 százalékos csökkenést jelez az előző negyedévhez képest, igaz, az egy évvel ezelőtti árakhoz képest még mindig 16,5 százalék a drágulás.

A drágulás fokozatos lefékeződése után megjött az igaz árcsökkenés az ingatlanpiacon - hívja fel a figyelmet az Ingatlannet.hu. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közzétette előzetes adatait a lakásárak tavalyi utolsó negyedéves alakulásáról. Az összevont lakáspiaci árindexe - amely a használt és az új lakások indexeinek súlyozott átlaga – 2 százalékos csökkenést mutat 2022 negyedik negyedévében az előző negyedévhez képest.

Az első negyedévi kiugró, közel tíz százalékos drágulás után fokozatosan mérséklődött a lakásárak emelkedése: a második negyedévben 6 százalék körüli, a harmadikban 2 százalékot meghaladó áremelkedést mértek, a negyedik negyedévben viszont már 2 százalékos csökkenést. Ez azonban előzetes adat, amit később módosíthat a statisztikai hivatal.

Az új és a használt lakásoknál az év elején még 9,7, illetve 9,8 százalékos volt a drágulás. Az új lakásoknál a második negyedéves 4 százalékos emelkedés után az utolsó félévben már stagnáltak az árak. A használt lakásoknál az áremelkedés 6, majd 3 százalékra mérséklődött, az utolsó negyedévben viszont már 2 százalékot meghaladó volt az csökkenés.


A drágulás fokozatos lefékeződése után megjött az igaz árcsökkenés az ingatlanpiacon     Fotó: Freepik


Éves alapon mérséklődött az áremelkedés üteme: míg az első negyedévben 23 százalékos, a másodikban 25 százalékos, a harmadikban mintegy 23 százalékos drágulást mértek a teljes lakáspiacon, az utolsó negyedévben már „csak” 16 százalék körülit.

A használt lakásoknál a harmadik negyedévi 24 százalék után a negyedik negyedévben 17 százalékos volt az áremelkedés, míg az új lakásoknál a harmadik negyedévi 19 százalék után az utolsó negyedében 13 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint 2021 utolsó negyedévében.

Főkép forrása:
Pixabay
Címkék:
#Lakásárak

További cikkek