Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Meglepő? A legtöbbet a hetven felettiek fizetik az ingatlanokért

10perc.hu
2023. 03. 12.
Meglepő? A legtöbbet a hetven felettiek fizetik az ingatlanokért

Átlagosan 57 millió forintot költ egy ingatlanra az idős korosztály, míg az országos átlagérték 39 millió forint.

Korcsoportos lebontásban a 70 év felettiek fizetnek átlagosan a legtöbbet ingatlanokért Magyarországon. Igaz, nem sokan vásárolnak házat vagy lakást ebben a korban, mindössze a tranzakciók 3,6 százaléka fűződik hozzájuk az elmúlt egy esztendőben. Mégis ők azok, akik a legtöbbet, átlagosan 57 millió forintot költenek egy ingatlanra – de az kizárólag készpénzben –, míg az országos átlagérték 39 millió forint.

Az Otthon Centrum (OC) vevőprofil-összegző elemzéséből ugyanakkor kiderül, az életkor szerinti megoszlásban a középkorúak a legaktívabbak az ingatlanpiacon. A legtöbb tranzakciót (26,5 százalék) a 40-49 év közötti korosztály kötötte 2022 október és 2023 február között, átlagosan 42,3 millió forintért vettek ingatlant. A második helyen az országos átlagértéken vásároló 30-39 év közötti generáció állt (24,7 százalék). A 60 év felett ingatlant vásárlók aránya 14,5 százalék volt.


A hetven felettiek készpénzben fizetnek átlagban 57 milliót egy ingatlanért    Fotó: Freepik


Az utóbbi hónapokban visszaesett a hitelből vásárlók aránya, valamint kevesebben vették igénybe az állami támogatásokat is. Viszont nőtt a készpénzes vevők részaránya, így 76,1 százalékot tettek ki a vizsgált hónapokban. Mellettük 13,3 százalék igényelt hitelt, 10,5 százalék pedig állami támogatást is kért az ingatlanvásárláshoz.

Egyébként nem csökken a kereslet a folyamatban lévő luxusingatlan-projektekre annak ellenére sem, hogy a négyzetméterenkénti kínálati átlagárak elszálltak. Az árcsökkenés kizárt, hiszen a közeljövőben nem indulnak új projektek. A luxuskategóriában manapság 2,5 millió felett jár az átlag.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek