Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Ha takarékosan fűtöttél, akár százezreket is visszakaphatsz a rezsiszámládból

10perc.hu
2023. 03. 09.
Ha takarékosan fűtöttél, akár százezreket is visszakaphatsz a rezsiszámládból

Az átalánydíjat fizetők a nyári elszámoláskor rengeteg pénzt kaphatnak vissza a szolgáltatóktól a csökkentett fogyasztásuk miatt, amit vagy visszakérnek egy összegbe, vagy a következő hónapokban felhasználják a számláik fizetésére.

Vannak, akik már megkapták, sokakhoz azonban csak később érkezik meg az a számla, amely a rezsit átalányban fizetők évközi elszámolását tartalmazza. Azok, akik átlagon alul fogyasztották, akár több százezer forintot is visszakaphatnak az előző hónapokban történt befizetéseik után – írta az Index.

Hogy miért? Nos, az idei enyhe tél a magyarázata annak, hogy sok fogyasztó az utóbbi hónapokban jóval többet fizetett átalányban a tényleges gázfogyasztásánál. Van, aki már meg is kapta a számlát arról, hogy az előző hónapok átalányfizetése után mekkora túlfizetése gyűlt össze.

„Többször átszámoltuk, hozzáértővel is, ez bizony ennyi túlfizetés” – mondta a Pénzcentrum olvasója, aki 625 ezer forintos túlfizetésről kapott értesítést. A portál több szakértőt is megkérdezett erről, akik elmondták, hogy valószínűleg tömeges jelenség lesz ez a következő hónapokban. Persze, nem ekkora összegben.


Az átalányt fizetők most kapják folyamatosan a számláikat, rajta a túlfizetés nagyságával     Fotó: RTL


Hogy hány embernek lehet hasonló túlfizetése, az erősen kérdéses. Amit biztosan lehet tudni, az az, hogy a gázellátásban 3,5 millió lakossági fogyasztó van, míg az áramellátásnál pedig 5,6 millió. A szakértők szerint az ügyfeleknek nagyjából 50-70 százaléka lehet az, aki átalányt fizet, vagyis a gázfogyasztásnál 2 millió körül lehet azoknak a háztartásoknak a száma, akik már kaphattak vagy a későbbiekben kapnak értesítést arról, hogy miként alakultak a befizetéseik.

Balogh József energetikai szakértő a Pénzcentrumnak nyilatkozva azt mondta, várhatóan tömeges jelenség lesz, hogy a fogyasztók tízezres vagy százezres nagyságrendű túlfizetésről kapnak értesítést a szolgáltatójuktól. Ez annak köszönhető, hogy 1901 óta az idei volt a második legenyhébb tél, és annak, hogy a lakosság is jobban odafigyelt, kevesebbet fogyasztott a szokásosnál.


A gázellátásban 3,5 millióan vesznek részt    Fotó: Freepik


Ugyanakkor a fogyasztóknak még várniuk kell a visszafizetésre, ugyanis az elszámolási időszak nyáron lesz, addig a szolgáltató gazdálkodik az emberek pénzével. Nyáron a fogyasztók két opció közül választhatnak majd: visszakérik a pénzt, vagy inkább a későbbi fogyasztás terhére számolják el a túlfizetett összeget.

Balogh József szerint „ismerve azt a magyar mentalitást, hogy ha egy kis pluszpénzhez jutunk, azonnal elköltjük”, az utóbbi lehet a jobb döntés. Hozzáfűzte azt is: a szolgáltató üzletszabályzata értelmében nem is minden esetben van lehetőség arra, hogy egy összegben visszakérjék a fogyasztók a túlfizetésüket.

Főkép forrása:
Pixabay

Hirdetés

További cikkek