Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Felújítanád az otthonod? Bele se kezdj! Mutatjuk, mennyivel emelkedett a csempe vagy a festék ára

10perc.hu
2023. 02. 20.
Felújítanád az otthonod? Bele se kezdj! Mutatjuk, mennyivel emelkedett a csempe vagy a festék ára

Döbbenetes az infláció: a csempe ára 2019 januárja óta 118, a parketta 90 és a festék 66 százalékkal lett drágább.

Már szinte a szemünk se rebben az elmúlt évek után, ha azt halljuk, hogy az élelmiszerek mellett az építőanyagok árai is az egekbe szöktek. Ráadásul mindezek mellett tavaly év végén a kormány megszüntette a felújítási támogatást is – írta a Pénzcentrum.

Bármennyire is hihetetlen, de az egyébként sem olcsó csempe ára 2022. januárja óta 65 százalékkal emelkedett, míg a laminált parketta is 50 százalékkal került többe idén januárban, mint egy évvel korábban. Magyarul pórul járt az, aki eddig halogatta lakásának a felújítását, ugyanis már támogatást sem lehet már igényelni.


A falfesték egy esztendő alatt 33 százalékkal drágult meg     Fotó: Pixabay


A KSH a csempe (fehér és egyszínű színes), valamint a laminált parketta átlagos négyzetméterárát követi nyomon, illetve a diszperziós falfesték (10 literes kiszerelés) árváltozását is rendre közzéteszik, a laminált parkettáé mellett. A statisztikai hivatal szerint éves szinten mindhárom termék jócskán az inflációs adat felett drágult, hiszen 2022 januárja óta

  • a csempe átlagosan 65 százalékkal,
  • a parketta átlagosan 50 százalékkal,
  • a falfesték pedig 33 százalékkal drágult meg.

Jó tudni ugyanakkor, hogy az áremelkedés nem most, hanem még a koronavírus kitörésekor megkezdődött. Az igazi árrobbanás viszont egy évvel ezelőtt, az orosz-ukrán háború kitörése után indult meg igazán.


A csempe ára 2019 januárja óta 118 százalékkal emelkedett     Fotó: Pixabay


Az adatokból is jól látható, hogy míg 2021 januárjában a csempe négyzetmétere mindössze 2720 volt, addig ugyanez 2022 januárjában 3360 forintba, míg múlt hónapban már 5550 forintba került. Ez pedig két év leforgása alatt 104 százalékos emelkedést jelent. Azonban azt is sokkoló látni, hogy a csempe ára 2019 januárja óta több mint megduplázódott, 118 százalékkal drágult.

Hasonló a helyzet a parketták és a diszperziós festékek esetében is: míg előbbiek 73 százalékkal – 2019 óta 90 százalékkal –, addig utóbbiak 48 százalékkal – a covid előtti évhez képest 66 százalékkal – lettek drágábbak az elmúlt két év alatt. Igaz, a diszperziós festék ára például december óta nem emelkedett: 8820 forint volt 2022 utolsó hónapjában, és most januárban is.


A parketta négyzetmétere átlagosan 50 százalékkal lett drágább     Fotó: Freepik


Nézzük, hogy az egyébként idéntől megszüntetett felújítási támogatás maximális, 3 millió forintos összegéből – aminek legfeljebb az 50 százalékát, tehát a felét költhettük el anyagköltségekre, illetve munkadíjra – mennyi alapanyagot tudtunk volna vásárolni.

Egy képzeletbeli renoválás esetében a másfél millióból 2022 elején 446 négyzetméternyi csempére, 423 négyzetméternyi parkettára vagy 226 vödörnyi diszperziós falfestékre futotta volna. Ezzel szemben ma 1,5 millió forintból mindössze 270 négyzetméternyi csempét, 275 négyzetméternyi parkettát vagy 170 vödör festéket tudnánk megvásárolni.

Főkép forrása:
Pixabay

Hirdetés

További cikkek