393.93 Ft

368.88 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Méghogy nem kell a politikai hátszél? Egy cég 556 közbeszerzési pályázaton indult – pont 556 pályázaton nyert

10perc.hu
2023. 02. 09.

Az összes közbeszerzést vizsgálva a kutatók arra jutottak, hogy beazonosítható politikai kapcsolat nélkül 0,52 esélypontja van nyerni egy mezei pályázónak Magyarországon.

Újabb felmérés bizonyította be, hogy valami nagyon nincs rendben Magyarországon, és bizony bőven van annak igazságtartama, miszerint hazánkban az egy négyzetméterre jutó korrupció száma minimum kettő. Ugyanis a Korrupciókutató Központ Budapest (CRCB) újabb, és igencsak elkeserítő összesítéseket tett közzé a magyarországi közbeszerzési eljárások adataiból – írta a 444.hu.

Az összes vizsgált közbeszerzés adatai, mind a 294 106 darab szintén letölthető mostantól a CRCB oldaláról. A korrupciógyanús eseteket vizsgálva bukkantak rá egy 2010 óta stabilan fideszes vezetésű önkormányzat tendereire. Nem árulták el a konkrét szereplőket, csak az adatokkal sokkolnak.

Az önkormányzatnál kiírt szinte valamennyi közbeszerzést három cég vitte el. Az egyik cég 556 közbeszerzési pályázaton indult, és mindegyiket megnyerte. Egy második cég 598 pályázatot nyert, és 7 alkalommal vesztett. A harmadik 297 pályázatot nyert, kétszer vesztett.


Az egyik cég 556 közbeszerzési pályázaton indult, és mindegyiket megnyerte     Fotó: Pixabay


Az összes közbeszerzést vizsgálva a kutatók arra jutottak, hogy beazonosítható politikai kapcsolat nélkül 0,52 esélypontja van egy mezei pályázónak Magyarországon, hogy meg tudjon nyerni egy közbeszerzést. Az esélypontot úgy számolták ki, hogy elosztották az egyes cégek győztes és vesztes pályázataik számát egymással.

A korábban, decemberben publikált statisztikai eredmények között az egyik megmutatta, hogy az összes, közel 300 ezer darab, 2005 óta kiírt magyarországi közbeszerzés között milyen magas az olyan kiírások aránya, amelyekre csak egyetlen cég jelentkezett. A kutatók ezeket tekintik magas korrupciós kockázatú pályázatoknak, mert gyanús, hogy eleve egy cégre írták ki, hiszen nincs verseny.

A statisztika szerint 2005-ben volt a legjobb a helyzet, 2017 viszont meredeken romlott, egyre nőtt a korrupciós kockázattal terhelt közbeszerzések száma. Az EU szerint a közbeszerzések 10 százalékánál reális az egyszereplős kiírások aránya, 2022-ben Magyarországon 35 százalék körül volt ez a szám.

Főkép forrása:
Pixabay

Hirdetés

További cikkek