Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Hihetetlen, de 32 milliárd tűnt el a lakossági betétekből, míg a devizabetétek állománya 39 százalékkal nőtt

10perc.hu
2023. 02. 08.
Hihetetlen, de 32 milliárd tűnt el a lakossági betétekből, míg a devizabetétek állománya 39 százalékkal nőtt

A devizabetétek állományának látványos emelkedéséhez hozzájárult a forint árfolyamának alakulása is.

Noha évek óta ennek az ellenkezője volt a jellemző, 2022-ben csökkent a lakossági betétek állománya, pedig februárban még csúcson volt. A zsugorodás főleg a 2022 utolsó negyedévében volt tapasztalható – összegezte a Világgazdaság.

A Magyar Nemzeti Bank adatai alapján a 2022-es év végén, decemberben a lakossági betétek állománya 12 261,9 milliárd forintra olvadt, ami 32 milliárddal – 0,3 százalékkal – marad el az egy évvel korábbi mennyiségtől.

Februárban még új csúcsra, 12 937 milliárd forint fölé ugrott az állomány. Az év közben aztán összetett irányú mozgásba kezdett az állomány. Ugyanakkor az utolsó negyedévben több mint 574 milliárdnyi pénz tűnt el a folyószámlákról, három hónap leforgása alatt eltűnt a lakossági betéti portfólió 4,5 százaléka.

A lakossági devizabetétek állománya is változott, közel 39 százalékkal, 2500 milliárd forintra emelkedett tavaly. Ezzel az idegen fizetőeszközökben vezetett folyószámlabetétek súlya 14,7-ről 20,4 százalékra emelkedett a lakossági portfólióban. A devizabetétek állományának látványos emelkedéséhez hozzájárult a forint árfolyamának alakulása is.

Főkép forrása:
Pixabay

Hirdetés

További cikkek