Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Jár neked idén szja-kedvezmény? Azonnal jelentsd munkáltatódnak, hogy ne maradj le róla januárban

10perc.hu
2023. 01. 17.
Jár neked idén szja-kedvezmény? Azonnal jelentsd munkáltatódnak, hogy ne maradj le róla januárban

A legegyszerűbb megoldás online módon benyújtani a nyilatkozatot a NAV honlapjáról elérhető Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazással (ONYA), amit KAÜ-azonosítással (belépés az Ügyfélkapun) lehet elérni.

Sok munkavállalónak jár valamilyen kedvezmény jár a személyi jövedelemadóból a 2023-as évben is. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felhívja ezen kedvezményezettek körének a figyelmét arra, már januárban töltsék ki az adóelőleg-nyilatkozatot, hogy a munkáltatója, kifizetője már a januári fizetésénél figyelembe vegye a kedvezményeket.

A legegyszerűbb megoldás online módon benyújtani a nyilatkozatot a NAV honlapjáról elérhető Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazással (ONYA), amit KAÜ-azonosítással (belépés az Ügyfélkapun) lehet elérni. Az új nyilatkozatban a webes felület a NAV által ismert adatokat kitölti, a NAV pedig automatikusan továbbítja a megjelölt munkáltatónak, kifizetőnek az online beküldött dokumentumot.


Már januárban töltsék ki az adóelőleg-nyilatkozatot, hogy a munkáltatója, kifizetője már a januári fizetésénél figyelembe vegye a kedvezményeket    Fotó: Freepik


Természetesen továbbra is ki lehet tölteni a nyilatkozatot papíron, amit aláírva, két példányban személyesen kell átadni a munkáltatónak. A NAV honlapján elérhető nyilatkozatminták és kitöltési útmutatók segíthetnek ennek a kitöltésében.

Nézzük, milyen kedvezményeket vehet igénybe az, aki valamelyikre jogosult. A 25 év alatti fiataloknak, akiknek nem kell személyi jövedelemadót fizetniük az összevont adóalapba tartozó jövedelmeik után a kedvezmény havi összegéig, ami idén 499 952 forint. Nyilatkozni nem kell róla, mert a munkáltató automatikusan figyelembe veszi ezt a kedvezményt.


A 30 év alatti anyák kedvezményének összege havonta legfeljebb 499 952 forint    Fotó: Freepik


A tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek után a családi kedvezmény összege 66 670 forinttal emelkedik havonta. A 30 év alatti anyák kedvezményének összege havonta legfeljebb 499 952 forint. A személyi kedvezmény mértéke a minimálbér emelkedéséhez igazodva idén 77 300 forint.

A korábbi személyijövedelemadó-kedvezmények mindegyike - négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye, első házasok kedvezménye, gyermekek után járó családi kedvezmény, személyi kedvezmény - továbbra is érvényesíthető, jogosultsági feltételeik nem változtak.


Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek