387.60 Ft

357.43 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Folytatódik-e az ingatlanpiac mélyrepülése 2023-ban – vagy a nyár végén indulhat el felfelé a lakáspiac

10perc.hu
2022. 12. 21.
Folytatódik-e az ingatlanpiac mélyrepülése 2023-ban – vagy a nyár végén indulhat el felfelé a lakáspiac

A kereslet rég nem látott szintre süllyedt, az adásvételek száma 30-50 százalékos visszaesést mutatott havi szinten.

Drasztikus visszaesést hozott 2022 minden tekintetben az ingatlanpiacon, és a rövid távú előrejelzések sem kecsegtetnek túl sok jóval. Kétéves árhajszának vetett véget az ingatlanpiacon az év elején kirobbant ukrajnai háború, aminek negatív hatásait azóta sem sikerült magunk mögött hagyni.

A kereslet rég nem látott szintre süllyedt, az adásvételek száma 30-50 százalékos visszaesést mutatott havi szinten. A reményekkel ellentétben a mélyrepülés egészen december végéig kitartott, az újévbe lépve pedig jogosan merül fel a kérdés: mi vár ránk 2023-ban?

Gadanecz Zoltán ingatlanszakértő szerint az már most látszik, hogy az idei visszaesés folytatódik majd a következő esztendőben is. Úgy véli, a tranzakciószámok minden valószínűség szerint tovább csökkennek majd, a kereslet hirtelen nem fog visszarendeződni.

„A befektetők eltűntek, máshova helyezték a pénzüket és amíg a gazdaság nem áll helyre, nem lehet biztosan tervezni, nem is várható a visszatérésük. A kényszervásárlók pedig önmagukban kevesek ahhoz, hogy magasabb szinten stabilizálják a piacot” – mutatott rá a szakember.


Az adásvételek száma 30-50 százalékos visszaesést mutatott havi szinten    Fotó: Pixabay


Gadanecz Zoltán közölte, amíg a mélyrepülés folytatódik, a túlkínálat árcsökkenést idézhet majd elő az elkövetkező hónapokban, de csak bizonyos szektorokban. Példaként említette az olyan lakásokat, amelyeknek energiafelhasználása nem előnyös és jelentős korszerűsítésre lenne szükség ahhoz, hogy gazdaságosan fenntartható legyen.

„Rekordokat döntöget az infláció és év elején egyes becslések szerint akár a 25 százalékot is elérheti. Egyértelmű, hogy egy újépítésű lakás így nem tud olcsóbb lenni, hiszen a munkaerő is drágult, az alapanyagokért is többet kell fizetni, a beruházók pedig úgy áraznak, hogy ne bukjanak az építkezéseken” – mondta a szakértő.

Hozzátette, ha az olcsóbb szegmensekben nagyobb számban jelennek meg a vevők, akkor a jövő nyár végétől kezdődhet el a kilábalás a válságból a piacon, hiszen ez a trend élénkítő hatással bírhat.

Főkép forrása:
Pixabay

Hirdetés

További cikkek