Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Ha a nagy többség még nem, de a cégvezetők már kaphatják euróban a bérüket

10perc.hu
2022. 12. 15.
Ha a nagy többség még nem, de a cégvezetők már kaphatják euróban a bérüket

A többi, nem felső vezetői munkakörben dolgozó munkavállalóknak pedig forintban kompenzálhat egy vállalat az infláció miatt, persze ha tudja, vagy éppen akarja azt.

Elsősorban a külföldi vállalkozások magyarországi leányvállalatánál a munkavállalók részéről, de a forintárfolyam kiszámíthatatlansága miatt már egyre több hazai munkáltatónál is felmerül az igény, hogy a munkabér euróhoz legyen kötve, és esetleg euróban fizessék is ki. Nos, miután jelentős változásokat hajtottak végre a Munka Törvénykönyvén, ezért meglettek azok a kivételek, ami mentesít a jogszabályban található forintfizetési kötelezettség alól.

Az Index utána járt ezeknek a kiskapuknak. Gyányi Tamás adószakértő a portálnak elmondta, a kedvezőtlen árfolyamváltozások elkerülésére a vállalkozások több esetben választják a devizás könyvvezetést, és egyre inkább devizában rögzítik az ellenértéket a szerződéseikben is. Ezeket az összegeket teljesítéskor átváltják forintra, vagy a megállapodásuk alapján devizában számlázzák ki belföldi vagy külföldi ügyfeleik részére.

A veszélyhelyzetre való tekintettel a kormány rendkívüli intézkedésként lehetővé tette, hogy a társasági adó amerikai dollárban vagy euróban is fizethető legyen, 2023. január 1-jétől pedig a társasági adó mellett a helyi iparűzési adó is fizethető amerikai dollárban vagy euróban.

Mindezeken túl a vállalkozások a taggyűlésük vagy közgyűlésük által jóváhagyott osztalékot vagy osztalékelőleget is teljesíthetik devizában a magánszemély tulajdonosok részére, egy közös megegyezéssel megállapított árfolyamon átváltva például forintról euróra.


A felső vezetői réteg már euróban veheti fel a fizetését    Fotó: Pixabay


Eredetileg Magyarországon csak forintban kaphat minden szintű munkavállaló fizetést, ám a szakértő szerint a vezető állású munkavállaló esetében a Munka Törvénykönyvének 209. paragrafusa ad felhatalmazást eltérésre, amely alapján a munkabér devizában is megállapítható és kifizethető. Ez pedig azt jelenti, hogy a felső vezetői réteg már euróban veheti fel a fizetését.

Fontos tudni azonban, hogy a munkabérből levonandó és a munkabéren felül fizetendő adókat és járulékokat minden esetben forintban kell meghatározni, levonni, bevallani és befizetni. Ehhez az átváltáshoz a vállalkozásnak a kifizetés hónapját megelőző hónap 15. napján érvényes MNB-árfolyamot kell használnia.

És mi a helyzet a nem vezető beosztású munkavállalókkal? Nos, az ő esetükben a munkáltatóknak nem marad más választásuk a bérinfláció követésére, mint azt jutalom vagy egyéb juttatás formájában, természetesen forintban kompenzálni. Már ha tudják, vagy akarják…

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek