391.64 Ft

365.34 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

A 480 forintos üzemanyagot az autósok, az extraprofitot a MOL bukta el

10perc.hu
2022. 12. 07.
A 480 forintos üzemanyagot az autósok, az extraprofitot a MOL bukta el

Miután az olcsóbb orosz olajszállítmányokból lesz jelentős többletbevétele a MOL-nak, így nehezen hihető, hogy a hétfői orosz olajra kivetett árstop miatt kellett megszüntetni a 480 forintos üzemanyagot.

Az üzemanyagok hatósági árának kivezetése miatt keletkező extraprofit sorsáról döntött a kormány. Orbán Viktor a közösségi oldalán jelentette be, hogy a többletbevételből származó extraprofitot nem a MOL teszi zsebre, hanem ezt az összeget a rezsivédelmi alapba irányítják át.

Bezuhantak a MOL részvényei Orbán Viktor bejelentése után - írta a Portfolio. Az árstop eltörlésének hatására emelkedett a MOL részvényeinek értéke, a délelőtti órákban már 3,1 százalékos pluszban voltak, míg délután pedig már 1,7 százalékos mínuszban voltak a társaság részvényei.

Miután a kormány a hatósági áras üzemanyag kivezetésének okaként a hétfői orosz olajra bevezetett hordónkénti 60 dolláros ársapkát említette, érdemes ennek a valóságtartamát is megvizsgálni. Ugyanis Magyarország mentességet kapott eme szankció betartására, azaz minket az orosz válasz – amelyik ország tartja magát az ársapkához, annak nem szállít Moszkva olajat – sem érint.


Az extraprofitot nem a MOL teszi zsebre, hanem ezt az összeget a rezsivédelmi alapba irányítják át      Fotó: Pixabay


A MOL továbbra is orosz vezetékes olajból látja el az országot. Ezt pedig eddig is olcsóbban kaptuk, így még az árstop mellett is extra bevétele volt, az ársapka eltörlésével ez csak fokozódni fog. A kormány indoklása, miszerint az orosz olajembargó miatt kellett kivezetni a 480-as benzint és gázolajat, tehát nem fedi a valóságot – fogalmazott az Indexnek Holoda Attila.

Az energetikai szakértő szerint a keddi kormányzati bejelentésnek nem lesz érdemi inflációs hatása, mert a vállalkozásoknál már a nyáron eltörölték az üzemanyagár-sapkát, gyakorlatilag már egy fél éve beépült az inflációs hatása.

Egy dolog miatt viszont jól jött az orosz olajra húzott ársapka: kommunikációs szempontból a hatósági áras üzemanyag kivezetését így ezzel el lehetett adni…

Főkép forrása:
MOL

További cikkek