Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Mindenhol jó, de a legdrágább itthon…

10perc.hu
2022. 11. 19.
Mindenhol jó, de a legdrágább itthon…

Amíg Magyarországon 82,8 százalékos volt a kenyér drágulása, addig a Romániában mért drágulás csupán a harmada, 26,9 százalék.

Közzétette az Európai Unió statisztikai hivatala az októberi inflációs statisztikákat, az összehasonlítás enyhén szólva nem a magyaroknak kedvez. Az EU éves inflációja 2022 októberében 11,5 százalék volt, szemben a szeptemberi 10,9 százalékkal, egy évvel korábban pedig ez az arány 4,4 százalék volt. A harmonizált árindex esetében összességében Magyarországra nézve 21,9 százalékot jelentett.

Ám az élelmiszerek árainak emelkedése esetében még ennél is döbbenetesebb a különbség – ráadásul a magyarok kárára. Ugyanis októberben – és félő, ez lesz novemberben is – továbbra is Magyarországon emelkedtek a leginkább az élelmiszerárak. A 45,2 százalékos harmonizált élelmiszerinflációhoz képest Litvánia és Lettország – amely a 2. és a 3. a sorban – 33,3 illetve 30,5 százalékos inflációval kifejezetten jól áll – írta meg az mfor.hu.


Magyarországon emelkedtek a leginkább az élelmiszerárak     Fotó: Freepik


És ami még ennél is szomorúbb, hogy a magyarországihoz legközelebb álló áremelkedést Szlovákiában mértek, ott 26,8 százalék volt a drágulás, ennél a miénk több mint másfélszer magasabb. A legjobb helyzetben Románia van, hiszen az itteni 21,8 százalékos élelmiszerinfláció eltörpül a hazai szinthez képest.

A 82,8 százalékos kenyérdrágulás több mint kétszerese a bármilyen uniós országban mértnek, a V4-es országok közül Csehország jár a legközelebb a hazai áremelkedéshez, azonban az itt mért 35,4 százalék is jelentősen elmarad a magyar drágulástól. Miközben itthon szárnyal a kenyér ára, a Romániában mért drágulás csupán a hazai kevesebb mint harmada, 26,9 százalék.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek